Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alexander Isak visade mot Kosovo kvaliteter i sitt spel som gör honom till given i det svenska EM-laget och – rätt uppbackad – en möjlig skyttekung.  Bild: LUDVIG THUNMAN
Alexander Isak visade mot Kosovo kvaliteter i sitt spel som gör honom till given i det svenska EM-laget och – rätt uppbackad – en möjlig skyttekung. Bild: LUDVIG THUNMAN

Mattias Balkander: Har vi sett något snabbare i ett svenskt fotbollslandslag?

Två VM-kval, sex poäng och ett gäng EM-svar för Janne Andersson. Det tydligaste rör Alexander Isak. Har vi sett något snabbare i ett svenskt landslag?

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Jag kan bara komma på Johnny Ekström och Joachim Björklund från 1980- och 1990-talen. Även då gick det undan.

Accelerationen är sensationell, återstår för 21-åringen ”bara” att skruva på siktet ett snäpp eller två.

LÄS MER: Här är allt du behöver veta om EM

Real Sociedad-anfallaren imponerar dessutom i båda riktningarna. Ett sådant hjärta blir värdefullt i sommar. Dedikation och defensiv spelförståelse i kombination med sylvass anfallskraft växer inte på träd.

Jag vidhåller att Alexander Isak rätt uppbackad mycket väl kan bli Sveriges och hela Europamästerskapets främste målskytt i juni/juli.

Zlatan Ibrahimovic ser ut att bli framspelare i EM

Zlatan Ibrahimovic? Bättre än mot Georgien. Till och med riktigt bra. Assist till både Ludwig Augustinsson (1-0) och Alexander Isak (2-0) och mer delaktig i anfallsuppbyggnaden.

Att ”Ibra” på två matcher har fått ihop tre framspelningar ger en vink om hur Sverige kommer få mest nytta av 39-åringen under EM. Dessutom ser han ut att trivas alldeles utmärkt i sin nygamla omgivning.

LÄS MER: Jannes alternativ – så kan Zlatan användas i EM

Vi börjar närma oss svaret på hur Sverige ska optimeras i matcherna mot Spanien, Slovakien och Polen under EM:s gruppspel. Även om motståndet i VM-kvalöppningen inte har varit det tuffaste var Emil Forsbergs insats mot Kosovo en indikation på vad som komma bör.

I en rak jämförelse med Dejan Kulusevski erbjuder ”Foppa” en större förmåga att värdera de olika situationer som kan uppstå på en fotbollsplan och är i min bok en given startspelare i samtliga matcher.

Egentligen samma sak med Viktor Claesson. Dejan Kulusevski har två ligamånader med Juventus och ett par landskamper i månadsskiftet maj/juni på sig att förändra det förhållandet.

Marcus Berg kom in i andra halvlek mot Kosovo

Sebastian Larsson gör sällan bort sig. Insatserna nu ger förbundskaptenen ett färskt kvitto på att AIK-mittfältaren är ett fullgott alternativ till både Kristoffer Olsson och Albin Ekdal.

LÄS MER: Svensk seger i VM-kvalet mot Kosovo

När det gäller Zlatan Ibrahimovic kommer Janne Anderssons beslut grunda sig på när och hur hans specialkompetens behövs som bäst. Jag skulle bli förvånad om Milananfallaren startar alla tre gruppspelsmatcherna. Däremot ska Zlatan Ibrahimovic förstås ingå i EM-truppen. Det har han med råge visat under den här samlingen.

Zlatan Ibrahimovic passerade Olof Mellberg i antalet landskamper

Sveriges mediokra insats mot Georgien kom för övrigt i annan dager efter Spaniens problem med samma motstånd på söndagen. Spanjorernas segermål dröjde till 92:a minuten. Efter två matcher har Spanien med nöd och näppe tagit fyra poäng.

LÄS MER: ”Den comebacken drar vi ett streck över, Janne Andersson”

I jakten på gruppseger spelar målskillnad roll. Därför var det viktigt att Sebastian Larsson utökade den svenska segern till 3-0 i andra halvlek.

Apropå Zlatan Ibrahimovic. I torsdags passerade 39-åringen Henrik Larsson på ”tronen” över Sveriges äldsta landslagsspelare. På söndagskvällen gick ”Ibra” förbi Olof Mellberg på listan över Sveriges mesta landslagsspelare och har med 118 landskamper ”bara” Anders Svensson, Thomas Ravelli, Andreas Isaksson, Kim Källström och Sebastian Larsson före sig.

Det är också värt att notera.

IFK Göteborgs sommarvärvning Marcus Berg kom in i andra halvlek efter lång frånvaro och ryggproblem utan att göra något större avtryck.

Slutomdömet för Janne Anderssons landslag blir ”ett rejält fall framåt”.

Sverige är bra, i sina bästa stunder till och med riktigt bra.

LÄS MER: ”Fem punkter inför Sverige-Georgien”