Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Har inte förstått vad som har hänt

Hon är omringad och omsvärmad. Mitt i värsta uppståndelsen tittar Charlotte Kalla upp, ler och säger: - Jag har inte riktigt tagit in det här än.
Tour de Ski-vinnaren Charlotte Kalla hinner inte mer än kliva ur planet på Arlanda flygplats förrän hon lotsas mot en tillfällig presskonferenslokal. På vägen dit flockas fotograferna kring henne. De rör sig i klunga, som en sorts klump. Kamerorna knattrar, blixtarna bränner.
Mitt i smeten går 162 centimeter Charlotte Kalla - och hon ser liten och faktiskt lite chockad ut. Hon ser ut att undra vad som pågår, som om hon inte kan begripa uppståndelsen.
- Jag har inte hunnit ta in det här än. Det kommer nog att ta ett tag att smälta allt jag gjort nere i Europa, säger hon när hon hunnit samla sig lite.
Ett 40-tal medierepresentanter är på plats. Alla vill ha sitt. Även rutinerade SVT-reportern KG Bergström - men han får också bara "max fem minuter".
Charlotte Kalla svarar på snarlika frågor om och om igen.
- Jag hade aldrig trott att det skulle komma så många hit … Jag sov inte så mycket i natt. Det fanns massa tankar och så. Men nu börjar jag blir riktigt trött, även om jag inte varit det innan under dagen, säger hon och fortsätter:
- Jag har förstått att många hemma har följt mig. Men en av mina lillasystrar kan inte se mig live på tv. Hon sitter jämt med en kudde för ansiktet eftersom hon är så nervös.
Nöjd och lycklig
Charlotte Kalla är glad och sprudlande, nöjd och lycklig.
- Nu ska jag bara vara i några dagar och inte göra något alls. Jo, förresten, jag har en tid hos frissan i morgon. Men annars finns inga måsten, inget som är planerat. Sedan ska jag börja fokusera på nästa världscuptävling igen. Det är ju det roligaste som finns, att åka skidor så fort som möjligt.
20 år och bäst i världen, hur känns det?
- Ja, den här veckan är jag väl det i alla fall. Men jag kan fortfarande bli mycket, mycket bättre och det är ju guld i OS eller VM man vill ha. OS i Vancouver om två år är det stora målet för mig. Jag kan förbättra allt, både min fysik och den mentala biten.
Har du förstått vilket genombrott du fått nu?
- Nej, inte riktigt … Jag har inte läst tidningar och så ännu. Men jag har fått väldigt många SMS. Det ligger massor i kö, så jag måste radera - men först måste jag ju läsa dem, och det har inte funnits tid för det än. Jag har inte fått något grepp om det här än, det är svårt att begripa allt. Nu vill jag bara landa.
Pappa överraskade mest
Vilken är den mest oväntade gratulanten, då?
- Jag måste säga … min pappa! Att han stod vid målet nere i Italien kom som en fullständig överraskning. Det hade jag aldrig trott.
Pressen på dig kommer att öka nu, inte minst från svenska folket. Hur ser du på det?
- Det är bara positivt om folk tror på en. Det gäller att se det positiva i det, tycker jag. Det här har varit en väldigt lång vecka - men ändå så kort. Jag har tyvärr inte hunnit njuta än. Men det är bra för framtiden att veta att kapacitet finns. Nu har jag visat att jag kan vara bäst.
Hur ser närmaste dagarna ut?
- Jag vet faktiskt inte. Men det blir några lugna dagar hemma i Östersund. Sedan ska jag åka skidor igen. Det är det roligaste jag vet, att åka skidor så snabbt som möjligt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.