Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

"Har inga problem med att kalla oss favoriter"

Trots spelarflykt, ekonomisk kris och en strulig försäsong är det positiva tongångar i IFK Kungälvs trupp inför den allsvenska premiären. – Jag har inga problem med att kalla oss favoriter, säger försvarskuggen Hampus Kärnman till GP.

En lång försäsong är till ända. Isen ligger blank och det är dags för seriepremiär när IFK Kungälv i dag välkomnar Boltic hemma på Skarpe Nord i ett klassiskt möte. Och även om den ekonomiska krisen i klubben har tvingat den anrika föreningen att byta elitserien mot allsvenskan så är längtan efter höstens första tävlingsmatch lika stor som vanligt.

– Det ska bli jättekul att äntligen få köra i gång igen, säger Hampus Kärnman.

Spel i landets näst högsta serie blir en ny erfarenhet för försvararen som i år kommer få axla ett stort ansvar.

– Det kanske låter konstigt men det ska faktiskt bli kul att testa på allsvenskan. Jag hade ju så klart hellre önskat att spela i elitserien med Kungälv, men det finns positiva saker med att spela i allsvenskan också, ur en mer social aspekt.

Sedan det i våras stod klart att IFK Kungälv skulle berövas på elitlicensen har klubben drabbats av flera tunga spelartapp. Men några nyckelspelare har trots uteblivna löner och en osäker framtid valt att stanna kvar. Hampus Kärnman hade bud från en annan elitserieklubb – men en flytt kändes inte rätt.

– För min civila karriär passade det inte särskilt bra och sedan ville jag ge någonting tillbaka till klubben som har gett mig chansen att få spela i elitserien och U23-landslaget.

Och även om flera spelare är utbytta så ger han sitt lag goda möjligheter att lyckas att nå en bra placering.

– Vad jag förstår så är söderallsvenskan väldigt stark i år, men vi har ändå nästan halva startelvan kvar i laget. Och många nyckelspelare har stannat. Vi ska vara med i toppen och absolut försöka vinna serien.

Samtidigt är Kärnman, som har engagerat sig mycket i arbetet för att rädda klubbens ekonomi, medveten om att det är en tuff tid för Kungälv – och han är övertygad om att turbulensen vid sidan av planen också har inverkan på det som sker på isen.

– Vi har väldigt bra stämning i truppen och i fjol lyckades vi fokusera på det sportsliga hela vägen och resultatmässigt hänga kvar i elitserien utan kval. Men visst, den som inte tror att det påverkar alls förstår sig nog inte på situationen överhuvudtaget.

Lagledare Jörgen Sjöholm tycker att Kungälv har fått ihop ett slagkraftigt lag – och trots att förutsättningarna har varit allt annat än optimala ser han med tillförsikt fram emot säsongen.

– Vi har haft väldigt svårt att få istider, så uppladdningen kunde ha varit betydligt bättre...

Han fortsätter:

– Men truppen känns bra, vi har många yngre spelare som vi tror kan ta kliv i år – blandat med rutinerade killar som var med i elitserien i fjol. De som har stannat kvar ska verkligen ha all heder för att de vill köra vidare här med tanke på all turbulens runt omkring.

Och både Jörgen Sjöholm och Hampus Kärnman tror att alla motgångar kan vändas till något positivt för laget.

– Jag tror absolut att det kan vändas till framgång. Motgångar kan svetsa samman en trupp, säger Kärnman.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.