Här är morgondagens allsvenskar

ANNONS

I matchen som avslutar dagen, då talangerna från olika klubbar i Västsverige delas upp i två lag och får möta varandra, märks det att det är bra tillväxt i damfotbollen. Spelarna bjuder på hög teknisk nivå och spelskicklighet.

- Många av de här spelarna har bättre skolning än mina spelare, säger Martin Pringle, som är A-lagstränare för Kopparbergs/Göteborg FC.

- Men fysiskt är det fortfarande långt kvar.

Kopparbergs/Göteborg FC letar ständigt talanger från närliggande klubbar, från Halland, Bohuslän, Dalsland och Göteborg. Det är tredje året de har använt sig av talangdagar för att sammanföra de spelare som de håller koll på. Och visa för dem hur det kan fungera i klubben.

ANNONS

- De får känna hur det är här och träffa spelarna och se att de inte är på piedistaler utan vanliga tjejer, förklarar Camilla Browaldh, som är talangansvarig och åker ut och tittar på tjejerna när de spelar i sina egna klubbar.

- Vi letar efter tjejer med hjärta också. Bra tjejer och inte bara målgörare, säger hon.

Martin pringle berättar att målet med satsningen är att så småningom starta ett elitungdomslag, för tjejer i åldrarna 14-17 år.

- Vi måste börja producera egna spelare också. De blir ju inte våra egna, men vi får chans att forma dem i tid. Ett elitungdomslag kan bli en bra grund inför allsvenskan.

Han tycker inte att det finns samma tuffhet i flickfotbollen som det finns i seniorserierna och menar att laget i så fall skulle få spela i division 4 eller 5.

- Och så har vi B-laget som förhoppningsvis spelar i div 2 nästa år. Det blir naturliga steg mot A-laget, med utbildning och träning. Kan vi utbilda spelare så sparar vi också pengar i längden.

Vissa av spelarna har de följt under tre år nu. Ofta har de en träff på sommaren och en på hösten. Ibland låter de samma spelare återkomma och ibland tar de in nya. Martin Pringle förklarar att det är ett stort bortfall inom flickfotbollen, särskilt i åldrarna 14-16 år.

ANNONS

- För dem visar vi att vi finns här och ställer upp om de behöver hjälp med träning eller behöver råd. Ska de byta klubb för att utvecklas mer? Ska de vara kvar? De behöver bara ställa frågan.

För tjejerna är det här en möjlighet att utvecklas och att träffa och inspireras av spelarna i Kopparbergs/Göteborg FC och även av de andra i gruppen. Många möter varandra i seriespel i hemmaklubbarna, andra har aldrig träffats förut. På slutet av dagen ska de spela tillsammans i en träningsmatch.

- Våga skjuta! Nu lyfter vi! Kör! hörs från planen.

Drömmen för många av tjejerna är allsvenskt spel så småningom.

- Man kommer ju att försöka gå så långt som möjligt, säger Malin Olsson, 17, från Tölö. Hon är på talangdag på Valhalla för första gången och tror att Kopparbergs/Göteborg FC är ett lag som kan bli aktuellt i framtiden.

- Man kan ju alltid hoppas! säger hon och skrattar.

Lisa Reinl, 16, från Kungsbacka var med på förra årets samling också, då de träffades under två veckor och tränade tre gånger i veckan.

- Det är mer nervöst att träna här än med det egna laget, tycker hon, men tillägger:

ANNONS

- Vi har fått lära oss hur man tar hand om nerver här. Men jag är inte så bra på den biten!

ANNONS