Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Estelle Alphand stod för sin karriärs största framgång hittills i Lienz, Österrike. Arkivbild.

Hansdotter på pallen – Alphand skrällde

Frida Hansdotter tog en tredjeplats på världscupsslalomen i österrikiska Lienz – men det största utropstecknet dock var en annan svenska.

Att Estelle Alphand, på 23:e plats efter första åket, stått för ett riktigt fint andraåk på världscupsslalomen i Lienz gick att bekräfta redan vid hennes målgång, när hon tog över ledningen med 83 hundradelar tillgodo.

- Det är jättekul. Andraåket kändes jättebra. Jag satsade allt på det och försökte åka så fort jag kunde. Och det gick, säger Alphand till TT efter det som skulle visa sig bli en sensationsartad eftermiddag i Österrike.

Hur bra hon faktiskt hade åkt, främst i den sista branten, blev allt tydligare för varje åkare som misslyckades med att slå hennes totaltid.

Alphand hade mer eller mindre hunnit folkbokföra sig i ledarstolen i Lienz innan Bernadette Schild, femma efter första åket med 1,70 tillgodo på svenskan, lyckades ta över platsen med ynka fem hundradelars marginal.

Fötterna på jorden

Det blev till slut blev en delad femteplats med Petra Vlhova, Slovakien, för Alphand, som bytte från det franska till det svenska landslaget inför säsongen. Ett resultat som med råge var hennes bästa i världscupkarriären – och som dessutom i sig når Svenska olympiska kommitténs kriterium för en eventuell OS-uttagning.

TT: Hade du över huvudtaget förväntat dig att det skulle hålla så länge?

- Faktiskt inte. Jag tänkte att det kanske kunde bli topp15. Men aldrig topp fem.

TT: Vad betyder det här för fortsättningen av säsongen?

- Jag hoppas bara att det fortsätter. Det blir nog inte så bra som i dag men det är bara att försöka ta med det som var bra i dag och fortsätta träna hårt.

Hansdotter höll

Framgången till trots var Alphand inte bästa svenska, då Frida Hansdotter, tvåa efter första åket, även gjorde ett vasst andra åk. Trots vissa besvär kunde hon köra in över mållinjen som tvåa efter andra åket, 33 hundradelar bakom schweiziskan Wendy Holdener.

Ett resultat som räckte till en tredjeplats – för Mikaela Shiffrin gick trots allt inte att rå på.

Den "omöjliga" amerikanskan utklassade konkurrenterna i första åket med 1,14 sekunder till Hansdotter. Hon tappade något i andra, men inte i närheten så mycket som hade behövts för att inte ta sin 37:e världscupsseger. Shiffrin gick i mål 89 hundradelar före Holdener.