Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Hans Cavalli-Björkman död

MFF sörjer Hans Cavalli-Björkman.
Klubbens hedersordförande har dött 92 år gammal, det meddelar klubbens nuvarande ordförande Anders Pålsson för Sydsvenskan.

Hans Cavalli-Björkman var ordförande för Malmö FF under 23 år. Närmare bestämt mellan 1975 och 1998.

Han hade en viktig roll i klubbens storhetstid och under hans ledning vann klubben fyra SM-guld och sex Svenska cupen-titlar, samt tog sig till finalen i Europa cupen 1979.

Sedan han lämnade posten som ordföranden har han utnämnts till hedersordförande för klubben.

"Han var en väldigt drivande och stark ordförande som var med om att professionalisera MFF och lägga grunden för den moderna förening som vi är idag. Jag minns Hans som en färgstark, extrovert och glad person som inte drog sig för att yttra sina åsikter. Han gjorde mycket gott för Malmö FF", säger MFF:s ordförande Anders Pålsson i ett uttalande på klubbens hemsida.

Sydsvenskans krönikör Max Wiman beskrev Cavalli-Björkman som en central maktfaktor i Malmö på 70- och 80-talet.

"Han hade pondus, tog plats, uppfattades ibland som lite arrogant, men banade vägen in i framtiden för MFF, samtidigt som klubben hade sin mest framgångsrika period." Så skrev Wiman för två år sedan på Cavalli-Björkman 90-årsdag för två år sedan.

Framgångsrik bankman

Han var även utbildad jurist och verksam vid Hovrätten över Skåne och Blekinge på 1950-talet. Han började sedan som bankjurist på Skandinaviska Banken i Malmö och var verksam på olika direktörsposter i banken. I början av 1970-talet gick banken ihop med Enskilda banken och Skandinaviska Enskilda banken bildades. Han var därefter SEB:s koncernchef under åren 1987–1989.

Cavalli-Björkman dog under tisdagskvällen, 92 år gammal.