Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: JOEL MARKLUND
Bild: JOEL MARKLUND

Hanna Öbergs bommar kostade pallplatsen

Två ödesdigra bommar grusade skidskytten Hanna Öbergs gulddrömmar.
Den blågule regerande världsmästaren på distans missade pallplatsen och slutade fyra.
– Jag hoppas få kant in vid ett annat tillfälle i stället, säger hon till Radiosporten.

Med ett OS och VM-guld på distans gick Hanna Öberg in som favorit till att försvara den ädlaste av valörerna under tisdagen i italienska Rasen-Antholz.

Det började med en bom på första liggande skyttet. Men svenskan direkt med ett starkt stående skytte där hon sköt fullt på kort tid.

Öbergs briljans fortsatte och 24-åringen sköt återigen fullt under det andra liggande skyttet. Men polska Monika Hojnisz-Starega imponerade än mer och inför det sista skyttet var hon fortsatt felfri i skyttet.

Det var helt enkelt upplagt för ett rysaravgörande.

Men en förödande bom i det sista skyttet satte Hanna Öberg i en minst sagt svår sits. Då, som en skänk från ovan, darrade Hojnisz-Starega på manschetten och sköt två bommar på sitt sista skytte.

För de båda innebar missarna att guldet inte var att snacka om då bland annat norska Marte Olsbu Røiseland och tyska Vanessa Hinz imponerade stort i spåret.

Öberg gick i mål med en klar ledning, men med en tid som med stor sannolikhet skulle slås av iallafall en åkare.

– Det kan vara en bom för mycket för medalj, säger SVT:s expert Björn Ferry.

Missade pallplats

Föga förvånande tog Marte Olsbu Røiseland över topplaceringen när hon kom i mål 22 sekunder snabbare än Öberg. Den ledningen varade dock inte särskilt länge för norskan, den tog istället Vanessa Hinz över ledningen.

När dessutom hemmaåkaren Dorothea Wierer kom i mål snabbare än ovan nämnda och knep guldet stod det klart att Hanna Öberg skulle missa pallplatsen med minsta möjliga marginal.

Istället fick hon nöja sig med en fjärdeplacering.

– Jag sköt två bom och visste att det mest troligt var för mycket. Det är starka tjejer framför mig. Jag hoppas få kant in vid ett annat tillfälle i stället, säger hon till Radiosporten.

På torsdag avgörs singelmixedstafetten i VM. 2019 tog Öberg brons med Sebastian Samuelsson på den distansen i Östersund, men det är inte klart om Sveriges största stjärna är med då.

– Jag har inte bestämt mig än. Jag ska prata med tränare och ledare efter det här, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.