Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Hanna Öberg VM-fyra efter stark upphämtning

I sprinten bommade Hanna Öberg bort guldchansen. I jaktstarten stod hon för en stark upphämtning och åkte in precis utanför pallen.
– Jag kände att jag måste jag ju testa men det räcker inte hela vägen fram, säger Öberg till SVT.

I sprinten i VM i italienska Antholtz jagade Hanna Öberg VM-guld men tre bommar i andra skyttet förstörde dagen och det blev en 18:e plats.

Hon hade med andra ord en del att hämta in för att nå pallen i söndagens jaktstart. Hon gick ut 57 sekunder efter ledande norskan Marte Olsbu Röiseland.

Och som hon hämtade in.

Efter två skjutningar var Öberg uppe på fjärdeplats, knappt tio sekunder från pallen.

– Jag är jättenöjd. Jag kom verkligen in i loppet på ett bra sätt. Jag kom ikapp gruppen framför snabbt och kunde ta placeringar redan på första varvet. Det var en positiv känsla i inledningen, säger Öberg till SVT.

I tredje skytte imponerade Röiseland och Dorothea Wierer i täten och gick ut i klar ledning men Öberg hade ett gyllene läge att klättra ytterligare när tyskan Denise Herrmann på tredjeplats bommade. Men det gjorde även Öberg – två gånger om. Svenskan gick ut som 11:a efter sin straffrundor, med 37 sekunder till pallplats.

– Jag var inte helt fokuserad i början av serien och två skott går ut men jag är nöjd att jag vänder det och kan hitta fokus och sätta de tre sista skotten i den serien, säger Öberg.

Svensk spänning på sista varvet

Guldstriden avgjordes i det sista skyttet när Röiseland och Wierer gick in sida vid sida. Hemmahoppet Dorothea Wierer bommade ett skott – Röiseland två. När också Herrmann som kom in som trea på vallen bommade kunde italienskan åka ut i klar ledning och defilera sista varvet och in i mål.

Öberg sköt fullt där bakom när det bommades framför och gick ut som femma. Ett starkt sista varv skapade spänning för svensk del men det blev en fjärdeplats för Hanna Öberg, 8,5 sekunder från pallen.

– Det känns skönt och viktigt att jag kunde sätta dem i sista skyttet, det kommer jag verkligen ta med mig inför kommande tävlingar. Efter ett tag ser jag Marte och Herrmann en bit fram och då kände jag att måste jag ju testa men det räcker inte hela vägen fram, säger Öberg till SVT om medaljakten på sista varvet.

Kampen om silvret vann Denise Herrmann före Marte Olsbu Röiseland.

Sett till bara söndagens tävling gjorde Hanna Öberg näst bäst lopp av alla i startfältet. Näst bästa svenska i jaktstarten blev Mona Brorsson på 29:e plats. Tredje svenskan, Elvira Öberg, slutade 47:a.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.