Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Hanna Öberg får Bragdguldet 2018

Hon var en av förhandsfavoriterna till att få Bragdguldet. Skidskytten Hanna Öberg, 23, prisas nu för sina prestationer i Pyeongchang då hon gick från relativt okänd till namnet som hela idrottsvärlden pratade om. Med sig hem hade hon både ett OS-guld och ett OS-silver.
– Jag vet inte om man kan få ett finare pris, sa hon efteråt.

Under tisdagen presenterade Svenska Dagbladet vem som får priset Bragdguldet – det 94:e i ordningen. Idrottsåret 2018 har bjudit på många fina prestationer och juryn hade ett svårt jobb att utse den största bragden av dem alla.

Till slut tillkännagav man att Hanna Öberg får priset för sina prestationer i OS.

– Jag gjorde ett perfekt lopp. Det loppet – OS-guldet – var något alldeles extra.

Presenterade Bragdguldet gjorde sekreteraren i bragdnämnden, Anders Lindblad, med motiveringen: ”En olympisk knall av högsta karat, en mental och teknisk bragd med makalös precision".

– Det är ungefär lika häftigt som att vinna OS-guld, sa Öberg efteråt i sitt tacktal via en videolänk.

KRÖNIKA: Min kandidat lär få sitt bragdguld en dag

Hyllar laget

Den 23-åriga skidskytten gick från okänd till känd på några timmar för den svenska idrottspubliken när hon sensationellt vann OS-guld på vinter-OS i Pyeongchang tidigare i år.

– Det var en helt perfekt dag för mig. Jag gjorde ett perfekt lopp. Jag har aldrig åkt så fort och jag har bara skjutit så bra vid ett enda tillfälle förut. Det loppet med OS-guldet var verkligen något extra för mig, säger Öberg när hon minns tillbaka till den där dagen i Sydkorea.

Förutom det individuella guldet i distans så var även Öberg en bidragande orsak till OS-silvret i stafetten.

Just laginsatsen är något hon framhäver i sin bragdintervju.

– Jag tror att det (laget) betyder nästan allt. Att vi som lag kunde prestera så himla bra. Det här är inte bara mitt pris utan det är hela landslagets. Utan dem hade jag inte kunnat ta det här OS-guldet.

"Höll på länge"

Nu kan hon alltså även addera Bragdguldet till sin prissamling.

Den senaste medaljen på hennes meritlista är dock långt ifrån lika överraskande som OS-medaljerna, då hennes namn var ett av de flitigt förekommande i förhandstipsen inför juryns tillkännagivande.

Ett annat namn som det spekulerades kring var stavhopparen Armand Duplantis, som tog EM-guld i stavhopp och klarade drömgränsen sex meter i somras. Även Charlotte Kalla, Stina Nilsson och Herrlandslaget i fotboll har nämnts som förhandsfavoriter.

Svenska Dagbladets Anders Lindblad, sekreterare i juryn, medger att valet inte var lätt.

– Det var ganska tufft. Vi höll på ganska länge, säger Lindblad, som också avslöjar att just Duplantis var en av de som var närmast att hota Öberg under juryns överläggningar.

"Fegt att dela"

I slutändan kokade det dock ner till att Hanna Öberg inte bara utförde sin idrottsliga bragd i ett OS, utan att hon dessutom gjorde det på nytt med en stark stafettsträcka.

Vad det på tal att dela guldet?

– Vi pratade lite om det men det tyckte vi ganska snabbt att det är fegt. Senaste gången var 1987, säger Lindblad och fortsätter:

– Det är ingen enkel sak att ta fram en vinnare. Men det är vår uppgift och då fegar vi inte, vi väljer en.

Priset delas ut på Idrottsgalan i Globen den 21 januari.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.