Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: MATHIAS BERGELD
Bild: MATHIAS BERGELD

Handbollen kan införa granskningsnämnd

Finalspelet mellan rivalerna Alingsås och Sävehof har blivit en infekterad historia. Nu skriver Sportbladet att planer på en granskningsnämnd är långt framskridna.

I nuläget krävs att deltagande lag i en match, alternativt domarbasen, anmäler en händelse för att det ska bli aktuellt med en avstängning inom handbollen. Nu skriver Sportbladet att en granskningsnämnd kommer att inrättas inom en snar framtid.

I samband med en intervju kring Christoffer Brännbergers tilltag i måndagens match (en knytnäve som delades ut mot William Andersson Moberg) avslöjar domarbasen Henrik Mäkinen att han inte tänker anmäla händelsen vidare – men att ett nytt regelverk för liknande situationer är på väg att införas.

– Vi förbereder ett regelverk för efterhandsbedömningar. Vi har tagit initiativet till det efter ett antal situationer under året. Förbundet har att hantera det nu, säger Mäkinen till Sportbladet.

LÄS MER: Berg pikar Brännberger: "Ville ge tillbaka för något ... "

Kan bli verklighet till hösten

Det nya systemet går alltså att jämföra med den disciplinnämnd som bland annat finns inom ishockeyn. Däremot kommer handbollen bara ha befogenhet att utdöma max två matchers avstängning. Större fall hamnar hos rättskommittén.

– Det ligger på remiss nu så för att inte låsa mig kan jag inte gå in på detaljer. Men i stora drag ska det finnas en granskningsnämnd som på ett snabbt sätt kan behandla särskilt allvarliga och uppmärksammade förseelser. Det kommer inte att vara ett brett spektra av situationer, säger Mäkinen till tidningen.

Det nya regelverket kan bli verklighet redan till hösten.

– Jag ser stora chanser till det. Det är ganska långt framskridet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.