Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/19

Vranjes drar på sig RIK-tröjan igen

När RIK bjuder in till jubileumsmatch så kommer de gamla hjältarna. – Det här missar jag inte, betonar Ljubomir Vranjes, som noga planerat in sin blixtvisit i hemstaden.

Trollkarlen från Kortedala, den i dag 43-årige Vranjes, är en av RIK:s största profiler genom tiderna. Dels för sina år i klubben då han var med om att ta fem SM-guld och samtidigt var en nyckelspelare i landslaget, dels för den internationella karriär han gjort efteråt som spelare, ledare och tränare.

Viljan att vinna

- Men det var i RIK jag lärde mig handbollens grunder och fick med mig viljan att vinna. Det var där man trodde på mig, det glömmer jag aldrig, säger Vranjes och skänker en extra tanke till tränarna Reine Pedersen (Mr RIK) och Ola Lie.
- Jag var inte deras längsta spelare precis, men de såg vad jag kunde och ville och vågade ge mig chansen, den inställningen har jag själv haft nytta av som ledare, säger Vranjes – som för några år sedan utsågs till världens bästa tränare.

Med sitt Flensburg har han i tränarrollen blivit mesta mästaren genom att vinna Champions League.

Har förlängt med Flensburg

Ljubomir Vranjes har varit den tyska storklubben trogen i över tio år. Som spelare från 2006 till 2009 och från 2010 har han varit både sportchef och huvudtränare, unikt på den här nivån och med en arbetsbelastning som få kommer i närheten av.
- Jag drivs ju av resultaten, av att utveckla och av att vinna. Men visst finns det dagar då det tar emot, dagar då de båda rollerna kan kännas som en belastning, det nekar jag inte till. Samtidigt är det jag själv som valt att ha det så, säger han till GP.

Ständiga förfrågningar

Vranjes kontrakt gällde säsongen ut – men har förlängts till 2020. I båda rollerna.
Anbud från andra storklubbar har dock inte saknats.
- Jag får förfrågningar hela tiden, men det kändes bra att förlänga med Flensburg, säger han.

Redbergslid IK fyllde 100 år den sjätte december men har sparat kalaset till den 7 januari då det blir en rejäl baluns. Men höjdaren för många är jubileumsmatchen i Lisebergshallen som spelas på eftermiddagen samma dag: Ett RIK Allstar mot en allians med spelare från bland annat Sävehof, Warta, Wasaiterna och Aranäs som liksom RIK ställer mer eller mindre slocknade stjärnor på planen. Matchen spelas tre gånger 15 minuter.
- Grundkravet är att de ska orka springa fram och tillbaka på planen minst en gång, säger RIK:s sportchef Henrik Lundström med ett skratt.

Kommer att ge järnet

En inte allt för vågad gissning är att flera av de gamla storspelarna har konserverat formen bra – inte minst de tre tränarna i Handbollsligan; Mikael Franzen i Alingsås, Jerry Hallbäck i Aranäs och Magnus Wislander i RIK. Dessutom ska sportchefen Lundström spela, en herre som inte allt för länge sedan gjorde comeback i Bundesliga.

Frågan är hur Vranjes har det med formen?
- Med tanke på alla omständigheter är den ganska hygglig, faktiskt. Men det spelar ingen roll en sådan här match. Då ger man allt, jag kommer att köra järnet. Det ska bli fruktansvärt roligt. Att spela förstås, men framför allt att träffa killarna, säger han och fortsätter:
- Många av dem har jag inte sett sedan jag flyttade utomlands 1999 – faktum är att jag under alla dessa år bara sett en match på plats i Göteborg. Den såg jag med mina barn eftersom jag ville visa dem var deras pappa en gång började…

Stolt över klubbmärket

På lördag sluts cirkeln.
- En ära att än en gång få dra på tröjan med det vackra klubbmärket som gör mig så stolt, säger Ljubomir Vranjes.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.