Partille cups Fredrik Lundgren pratar med Åsa Grønning Almberg och Mari Thorsø Hansen som pärlar armband i Handball Aid-tältet. Foto: Adam Ihse
Partille cups Fredrik Lundgren pratar med Åsa Grønning Almberg och Mari Thorsø Hansen som pärlar armband i Handball Aid-tältet. Foto: Adam Ihse

Vill sprida handbollen i världen

Partille cup samlar in material och pengar som ska hjälpa fler klubbar ute i världen att bedriva handbollsverksamhet – och komma till Göteborg. – Vi vill sprida handbollen i länder som inte är så utvecklade, säger projektledaren Fredrik Lundgren.

ANNONS
|

I ett av Hedens vita tält står några skålar med pärlor uppdukade på ett avlångt bord. Här kan Partille cup-deltagarna sitta och pyssla ihop pärl­armband mellan matcherna.

Som en del av turneringens så kallade Handball Aid-projekt säljs armbanden för 20 kronor till besökare eller deltagare. Pengarna går till att hjälpa handbollsklubbar från länder med sämre förutsättningar, och som inte har råd att komma till Göteborg utan ekonomiskt stöd.

– Vissa lag bjuder vi in helt utan kostnad, andra bjuder vi in kraftigt rabatterat för att de ska ha möjlighet att komma hela vägen till Sverige, säger Fredrik Lundgren.

Fredrik Lundgren gör sitt tredje år som projektledare inom Partille cup-organisationen och har varit delaktig i Handball Aid-projektet sedan han påbörjade sitt jobb.

ANNONS

Projektet har funnits i fem år och byggts på allt eftersom. Från att ha varit en ren materialinsamling till att bland annat inkludera produktion och försäljning av pärlarmband.

– Det är ett av de mindre projekten i det stora hela, men ett jätteviktigt projekt.

Intill tältet står två insamlings­containrar. Där kan klubbar och spelare skänka handbollsutrustning, som sedan portioneras ut till utländska klubbar som behöver hjälp med att införskaffa den utrustning som krävs för att spela handboll.

– Ibland kommer det in hela matchställ, träningsoveraller, bollar, skor, västar och så vidare. Då försöker vi portionera ut det rättvist till de som på förhand har flaggat för att de gärna vill ta emot utrustning, säger Fredrik Lundgren.

Han fortsätter:

– Det handlar om att saker och ting får nytt liv i en annan del av världen, där man inte har samma krav på att utrustningen måste vara splitter ny varje år. Den kan vara bättre begagnad och funkar alldeles utmärkt, för alternativet till det är att inte ha någon utrustning alls.

ANNONS