Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

"Vi kommer gå in med öppna spjäll och bara köra på"

Redbergslids IK står inför en rejäl kraftmätare när man, under torsdagen, drabbar samman med ärkerivalerna IK Sävehof. – Vi kommer gå in med öppna spjäll och bara köra på, säger RIK:s tränare Jasmin Zuta.

Redbergslids IK startade handbollssäsongen med ett ordentligt styrkebesked då man tvålade till Hammarby inför hemmapubliken. 33-17 slutade matchen där målvaktstalangen Tobias Thulin minst sagt storspelade.

LÄS OCKSÅ: Thulin agerade vägg när RIK krossade Hammarby

Under torsdagen kommer dock nivån höjas en hel del snäpp när man ställs mot ärkerivalerna IK Sävehof. Laget som slog ut göteborgarna under förra säsongens kvartsfinaler.

– Man vill ju ha en ordentlig värdemätare och då är det här kanske det bästa laget att möta. De är topptippade och vi som är bakom får se hur bra vi kan ställa oss emot det och vad vi ska jobba med framöver, säger RIK:s tränare Jasmin Zuta och fortsätter:

– Det är ett derby, det kommer vara en hel del folk och mycket känslor, vi kommer gå in med öppna spjäll och bara köra på.

"Gött att köra den här matchen nu"

För Redbergslid – likt många andra klubbar – handlar inledningen av säsongen om att sätta laget och veta vart truppen står. Att då få möta ett väntat topplag direkt är inget som Jasim Zuta har något emot.

– Det är alldeles utmärkt att få dem nu, det kittlar lite extra och det är de här matcherna man vill spela. Det är gött att köra den här matchen nu.

Flera tunga tapp på spelarsidan har drabbat Redbergslid som under förra säsongen slutade på en tredjeplats i tabellen. Bland annat har man inte längre målsprutan Linus Arnesson, som utsågs till förra säsongens MVP, till förfogande.

– Vi har ju tappat en del spelare, men vi har ju valt en väg med egna unga talanger och skillnaden idag är att vi vill ha en större delaktighet. Vi kommer inte kunna förlita oss på en spelare, nu är det ett kollektiv som måste jobba jäkligt hårt, det är den stora skillnaden.

En bredare trupp – utan stjärnor

Hur ersätter man en spelare som Linus Arnesson?

– Man kan inte ersätta Linus, han är en unik spelare med unika egenskaper. Samtidigt var han också färdig här och vi ville få ut honom i proffslivet. Vi har dessutom en idé om att bygga vidare med egna unga spelare. Det blir absolut ett tapp kortsiktigt, men vi ska bli ännu starkare över tid.

Innebär bredden att ni rentav blir ett svårare lag att möta?

– Det kommer absolut göra oss lite mer svårberäkneliga. Man kan ju kolla på första matchen mot Hammarby där i princip alla gjorde mål, vi ska fortsätta så.

Även om man blev av med säsongens MVP, Linus Arnesson, så har man kvar "Årets tränare 2017", nämligen Jasmin Zuta. Men den utmärkelsen har han släppt sedan länge.

– Ola (Lindgren, IFK Kristianstad) vann ju guldet, så han skulle nog haft den. Jag blev årets tränare men vi är ett team, det är borta för mig nu. Nu är det nya uppgifter och de personliga utmärkelserna är inte av så stor tyngd.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.