Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/4

Varberg spelade bort RIK:s slutspelschans

Redbergslid kommer missa slutspel. Det står klart efter att tabelljumbon Varberg knep de två poängen i Aranäshallen samtidigt som Lugi gjorde jobbet i sin match.
– Vi har bara oss själva att skylla, säger RIK-målvakten Kristian Zetterlund.

Näst sista omgången i Handbollsligan och en viktig match för båda lagen väntade när Redbergslid tog emot Varberg. En viktig och på många sätt märklig match. För det första spelades matchen i Aranäshallen i Kungsbacka istället för Scandinavium som annars är RIK:s hemmaarena. Detta för att Frölunda skulle spelat åttondelsfinal i Scandinavium under lördagen, men på grund av coronavirusets spridning är den matchen uppskjuten.

Den andra faktorn som gjorde denna drabbning märklig var just coronaviruset, som lett till att matchen spelades utan publik.

Rent sportsligt hade RIK, med två poäng till slutspelsplats, fortfarande chans på slutspel inför matchen. Skulle den chansen fortsatt skulle vara realistisk krävdes seger mot Varberg samtidigt som Lugi senare under lördagen inte tog poäng mot Guif.

För Varberg krävde seger om chansen till fortsatt spel i Handbollsligan skulle leva.

Det blev en tajt kamp i Kungsbacka. Lagen följdes åt i första halvleken där Varberg var laget som stundtals hade ledningen. Men i halvtid gick det inte att skilja lagen åt. Ställningen då var 17-17.

– Det känns som ingenting fungerar idag vi låter Varberg styra matchen och de får den dit de vill, säger Kristian Zetterlund.

Dramatiskt slut

I andra halvlek skaffade sig Varberg tidigt en tvåmålsledning och även inte gästerna drog ifrån mer än så fick Redbergslid jaga. De jagade ikapp, tappade några mål igen och jagade återigen ikapp. Så fortsatte det och det blev en dramatisk avslutning om de viktiga poängen.

Med två minuter kvar var ställningen 30-30. Varberg gjorde 31-30 och i nästa anfall stod RIK för ett tekniskt fel och Oskar Ysander åkte dessutom på sin andra utvisning i matchen. Där talade inte mycket för RIK.

Jacob Friberg gjorde 32-30 och RIK:s förlust var ett faktum.

– Matchen idag är platt fall från målvakt till förvar och anfall och alltihop, säger Zetterlund.

Varbergs hopp om ett nytt kontrakt lever och när Lugi sedan besegrade Eskilstuna Guif stod det klart att RIK:s hopp om slutspel var definitivt släckt.

– Det är självklart jättetråkigt men med tanke på att vi förlorade mot Varberg kändes det redan kört alltihop. Vi var ju beroende av att Eskilstuna skulle vinna men man kan inte hålla på att förlita oss på andra lag. Det är vi själva som satt oss i den situationen vi sitter i. Vi har bara oss själva att skylla.

"Alldeles för svajiga"

Zetterlund menar att hela säsongen ligger till grund för den missade slutspelsplatsen, även om matchen mot Varberg blev droppen.

– Från första matchen har vi varit alldeles för svajiga och inte presterat på den nivån vi hade behövt för att hänga på topp åtta-lagen. Det krävs lite mer insats om man ska vara ett topplag, säger Zetterlund.

Att lördagens viktiga match spelades i ny arena och utan publik menar Zetterlund påverkade laget mer än de hoppats på.

– Det blir ju inte samma uppladdningen när man behöver åka till en annan hall och sen är det ingen publik. Det är en svår match att spela. Men vi visste ju om det och då gäller det att lägga det åt sida och fokusera på att ta de poäng vi behöver. Det lyckades vi inte med fullt ut idag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.