I morgon klockan åtta börjar Partille cup på riktigt, efter att ha smygstartat under måndagen.
I morgon klockan åtta börjar Partille cup på riktigt, efter att ha smygstartat under måndagen. Bild: Maria Steén

Tusentals talanger och landslagsbesök – nu inleds Partille world cup

Tusentals handbollsspelare fyller Göteborg när Partille world cup avgörs under den kommande veckan, där svenska damlandslaget är på plats för både autografskrivning och matchspel.
Generalsekreterare Fredrik Andersson är förväntansfull inför turneringen.
– Nu är dagen äntligen här. Det är en underbar känsla, säger han.

ANNONS
LocationGöteborg|
|

23 000 spelare från 39 olika länder deltar i Partille cup i veckan. Under måndagen smygstartade det hela med minihandboll på Heden för barn som ännu inte får delta i Partille cup, samtidigt som ungdomslandslagsturneringen European open championship, en landslagsturnering för 16-åriga tjejer uppdelade i 20 lag, inleddes i Valhalla. På tisdagen blir det fullt ös när 1 316 handbollslag intar 75 planer runt om i Göteborg.

Medan de sista förberedelserna kommer på plats står turneringens generalsekreterare Fredrik Andersson i solskenet på en av Hedens läktare och följer barnen som lattjar på konstgräsplanen nedanför.

– Det här är något vi har väntat ett helt år på och jobbat för. Nu är dagen äntligen här. Det är en underbar känsla, säger han.

ANNONS

Profilernas besök: ”Fantastiskt stort”

Trots att han spelade handboll i Kärra tills han var 14 år har Fredrik Andersson inte spelat Partille cup själv.

– Min tvillingsyster spelade ofta Partille cup. Hon var mycket bättre än mig i handboll så därför valde jag fotbollen, berättar han med ett skratt.

Tvillingsystern är inte den enda skickliga spelaren Fredrik Andersson minns från forna turneringar.

– Jag kommer ihåg när Kim Andersson (högernia i Ystad) och Jonas Larholm (tidigare Sävehof- och landslagsspelare) var med och spelade. Då var de även med i organisationen och hjälpte till. Jag vet att vi hade minihandboll då på Heden center. Så stod de och lattjade med de små spelarna. Det var fantastiskt stort för barnen att få spela med sina idoler.

Flest utländska lag från Danmark

Under årets turneringen ser Fredrik Andersson framför allt fram emot att träffa sina kollegor från tidigare års upplagor. Några har han inte träffat sedan den senaste turneringen – andra har han inte sett sedan innan pandemin.

Sportsligt kommer Fredrik Andersson hålla ett öga på de 190 danska lagen som kommer, bland annat.

– Det kommer bli intressant att se hur våra lag som vi brukar följa, Sävehof, Önnered och så vidare, lyckas stå upp mot den danska offensiven som kommer. Sen ska det bli kul att följa tjejerna som kommer från Taiwan. De brukar vara riktigt duktiga och spela väldigt snabbt, berättar Fredrik Andersson

ANNONS

Då skriver landslaget autografer

Svenska damlandslaget kommer också vara på plats under Partille cup. Klockan 14 på torsdag skriver de autografer på Heden, innan deras match på fredag mot Nederländerna i Scandinavium. Efter landslagets fajt kommer vinnaren av European open championship koras i arenan.

I år har även Partille cup ett nytt hållbarhetskoncept, med fokus på matsvinn och sopsortering.

– Vi ska tydliggöra arbetet vi gör för deltagarna och engagera de på ett bättre sätt så att de får ta del av vårat sätt att arbeta med hållbarhet och får en förståelse för det. Förhoppningsvis tar de med sig det hem och använder sig av det i sin vardag under resten av året, säger Fredrik Andersson.

Fem lag du inte får missa under Partille cup

GOG 1 B18, Danmark: Sex stycken danska landslagsspelare i laget. Räkna med att de de kommer slåss om guldet.

RK Zagreb 1 B14, Kroatien: I denna ålder kommer alltid Zagreb till Göteborg med ett slagkraftigt lag. Spelskickliga och kommer inte lägga något emellan när det kommer till dueller.

Valur B16, Island: Har varit med och slagits om medaljerna varje år i sin åldersklass och så sent som 2023 så vann de.

Täby G14, Sverige: Vann USM i våras mot de som var ett år äldre.

Krim Mercator G18, Slovenien: Storlaget satsar på att vinna CL. Kommer med sitt akademilag. Bör vara intressant att se.

Tre Partille cup-matcher att se fram emot under tisdagen

HF Flensburg Munkbrarup mot Hörning håndboll, G18, 15:00, Heden 2.

Skånela IF vs RK Zagreb, B16, Heden 3, 11:30.

RK Rugvica vs Sportsefterskole Sine, B18, 13:15, Heden 4

LÄS MER:Här är 14 spännande talanger i Partille world cup 2024

ANNONS