Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Tung start för Sävehof – föll i första finalen på hemmaplan

Sävehof föll i första finalen mot Skuru.
Efteråt sågar spelarna sig själva.
– Vi gör för många dumma grejer, säger Jamina Roberts.

Det kunde knappast bli på ett annat sätt. Sävehof och Skuru – svensk handbolls två stora giganter – mot varandra i SM-finalserien.

Skuru gick vinnande i svenska cupen, Sävehof vann grundserien. Med kvartsfinal och semifinal snabbt avverkat kulminerar nu serien i ännu en holmgång lagen emellan. Och i egenskap av mästare i grundserien var det Sävehof som inledde hemma i Partille Arena. Detta i sin första SM-final sedan 2019.

Att det skulle bli tajt kunde man också räkna ut. Men kanske inte att inledningen skulle bjuda på så få mål. Hela 7:23 tog det innan Skuru letat sig in i protokollet. Då hade Sävehof prickat in två.

Det fortsatte på inslagen väg. Att det var Sveriges två bästa försvar som ställdes mot varandra blev tydligt. Inte heller målvakterna Sofie Börjesson och Josephine Nordström gjorde någon besviken.

Men Sävehof drog på sig ett par onödiga straffar. Det gjorde att Skuru kunde rycka något. Gulsvart hann förvisso komma ikapp med två minuter kvar att spela av den första halvleken – men det räckte inte.

Det var bortalaget som kunde gå till halvtidsvila i ledning, 13–11.

Träffade målvakten i ansiktet – då kom rycket

Upptakten på andra halvlek blev en öppnare historia. Dessvärre för Sävehof var det återigen Skuru som var strået vassare. Rycket kom på riktigt efter en olycklig sekvens, tio minuter in på andra.

Jamina Roberts kom på genombrott, fick en tryckare i aktionen, och lyckades inte få balansen med sig in i skottet. Avslutet blev därför inte bättre än att det träffade Skurumålvakten i ansiktet. Någonting som resulterade i att Josephine Nordström fick tittas till – medan Roberts fick en tvåa.

– Regeln är sådan. Sedan tycker jag kanske att jag ska ha frikast, åtminstone, i situationen innan. Försvaren själv säger att ”du kan be om ursäkt, även om det inte ska vara någonting här”. Jag tycker generellt inte att man ska skylla på domaren, men det är lite många straffar för Skuru. Sedan träffar jag henne i ansiktet, men ..., säger Roberts.

Under denna utvisning stack Skuru iväg till en fyramålsledning, 18–14. Någonting Sävehof aldrig hann hämta ikapp.

Trots att Wilma Kroon Andersson kom in i buren, och stundtals briljerade. Det var nära flera gånger, Sävehof missade två lägen att kvittera. Men den första finalen slutar 29–27, i Skurus favör.

”Vi gör det lätt – det stör mig”

Efteråt menar spelarna att man gjorde för många misstag.

– Ibland har man matcher där det inte stämmer. Det var lite så i dag. Gör man för många misstag straffas man. Och vi gör får många felpass här, säger Frida Rosell efter förlusten mot hennes gamla gäng.

Roberts är inne på samma linje.

– Det är klart att Skuru är bra, men vi gör det lätt för dem. Det stör mig. Vi låter dem straffa oss för våra misstag. Vi gör för många dumma grejer. Passar dem i händerna. Ja, vi bjuder på för mycket, säger hon.

Sävehof svajade dessutom tydligare i perioder än vad Skuru gjorde.

– Skuru har en bättre jämn nivå. Vi har höga toppar, men sedan något djupare dalar. Vi hamnar lite för länge i dessa. Jag tycker att vi är för snälla, säger Rosell.

– Vi gör konstiga fel. Det blir inte snyggt, det vet vi när vi möter Skuru. Det handlar om att gå på mål, gör man inte det får man varken straffar eller mål, säger Roberts.

Förlusten är Sävehofs första i hela slutspelet, och innebär att Skuru kopplar greppet om SM-guldet.

Det är inte över på långa vägar för det.

– Det är klart att vi hellre hade vunnit, men det är fyra matcher kvar. Så det är inte så farligt. Vi vann mot Skuru borta senast, säger Roberts.

Nästa final spelas på fredag, just på bortaplan.

LÄS OCKSÅ: Så förbereder sig Sävehof inför SM-finalen mot Skuru

LÄS OCKSÅ: Så stöttar omgivningen Nina Koppang efter blodpropparna

LÄS OCKSÅ: Här värmer Nina Koppang upp inför SM-finalen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.