Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: MICHAEL ERICHSEN
Bild: MICHAEL ERICHSEN

Tuffa smällar och röda kort när Alingsås vann finalreprisen

Röda kort, fula smällar, heta känslor och mycket mål.
Finalreprisen hade det mesta – till slut var det Alingsås som tog revansch på Sävehof.
– Vi känns som en dieselmotor, vi tuggar på och tar våra poäng, säger Mikael Franzén efter vinsten som gör att Alingsås är tillbaka i serieledning.

I våras möttes lagen i SM-finalen och bjöd då på stor handbollsunderhållning. Det som visades upp i Partille arena mellan Sävehof och Alingsås på tisdagskvällen var något liknande.

Men till skillnad från i finalen var det nu Alingsås som vann, slutsiffrorna landade i 35–30, segern var klubbens andra på två försök mot mästarna den här säsongen.

– En match som är väldigt konstig, med lågt tempo och många griniga dueller. Det blev en konstig match överhuvudtaget. Det blev många märkliga situationer, säger Alingsås tränare Mikael Franzén och skickar lite extra beröm till Andreas Lang som dunkade in tio mål.

– Han är helt fantastisk. De släpper vår högersida och punktar William (Andersson Moberg) och Felix (Claar) och då får han utrymme. Han är duktig och har visat det hela den här säsongen. En ganska allround spelare som kan både gå på genombrott och skjuta utifrån. Då är han svårfångad.

Annars var det Sävehof, som hade en Champions League-matchen i benen från i lördags, som inledde bäst.

Med offensivt försvarsspel satte de käppar i hjulet för Alingsås offensiv samtidigt som gulsvart visade upp finfint skytte i andra delen av plan.

4–2 efter drygt fem minuter. Då tog Mikael Franzén timeout. Det fick önskad effekt. Gästerna kom in i matchen och när halva den första halvleken var spelad hade Franzéns manskap vänt på steken till 6–8.

I takt med att halvleken rullade på blev också det defensiva arbetet mer tveksamt i båda lagen, målen avlöste varandra och när domarna blåste för pausvila var det 13–15 på tavlan.

Alingsås var laget som avslutade den första halvleken bäst och det var också AHK som såg piggast ut efter halvtid.

Och med ett ryck direkt i början av andra halvlek kopplade man ett grepp som aldrig tappades.

Hemmalaget, som saknade viktige försvarsspelaren Vetle Eck Aga, nyförvärvet Pouya Norozinezhad och målvakten Simon Möller, lyckades inte komma tillbaka.

Under slutdelen av matchen var det också rejält irriterat mellan lagen.

Först fick William Bogojevic rött kort för att med raka armar ha tryckt Johan Nilsson i ansiktet. En stund senare small det igen. Då var det Andreas Berg som kom snett mot Sebastian Karlsson. Domarna visade ut Berg som därmed fick sin tredje utvisning – och rött kort. Och efter det fortsatte det bara att bubbla i båda lagen. Gzim Salihi landade illa efter en situation med Niclas Barud, och Sävehof-stjärnan fick utgå med en befarad hjärnskakning. Innan krutröken lagt sig hade också de 2 081 åskådarna på plats fått se ytterligare ett rött kort, när Alingsås Axel Franzén fick lämna planen.

Segern för Alingsås gör att laget återtar serieledningen från HK Malmö efter 14 spelade omgångar.

– Vi känns som en dieselmotor, vi tuggar på och tar våra poäng. Sedan i dag tycker jag att vi spelar jättebra framåt. Vi löser deras 4–2-försvar väldigt bra. Så det är jag väldigt nöjd med, säger Franzén.

2–0 på mästarna hittills den här säsongen, något plåster på såren för i våras?

– Jag vet inte om det är det. Jag hade bytt ut båda de här segrarna direkt för att i stället ha fått vinna den där sista i Estrad, men så är det, nu är det ny säsong och nya giv. Vi får leva i nuet, avslutar Franzén.

För Sävehofs del är klubben kvar på åttondeplats i tabellen, guldvinnarna från i våras har dock en match färre spelad än flera av konkurrenterna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.