Trots uttåget – spelarna hyllar avgående förbundskaptenen

Två matcher återstår sedan är Kristjan Andréssons tid som förbundskapten över. Även om hemma-EM inte blev som önskat är det flera spelare som hyllar ledaren inför avskedet.
– Jag har honom att tacka för väldigt mycket, säger Linus Arnesson.

ANNONS
|

Hemma-EM lider mot sitt slut. Två gruppspelsmatcher, som för utfallet av turneringen är betydelselösa, återstår förvisso men sedan är Kristjan Andréssons tid som svensk förbundskapten över.

Efter två VM (2017, 2019) och två EM (2018, 2020) tackar 38-åringen för sig. Framöver ska han i stället fullt fokusera på klubbtränaruppdraget i tyska Rhein Neckar Löwen.

– Det ska bli tråkigt, men också väldigt skönt att få uppleva äldsta sonens födelsedag för första gången på fyra år (sonen fyller år 3 januari och då brukar landslaget alltid ha förberedelseläger inför mästerskap). Det finns för- och nackdelar med allt här i livet. Vi har ett fint liv nere i Tyskland och jag ska fokusera fullt ut på Löwen och det ser jag oerhört mycket fram emot och att få andas under landslagsveckorna. Samtidigt som jag kommer följa laget och Glenn (Solberg, nye förbundskaptenen) och Martins (Boquist) fortsatta resa framåt här med OS-kval och så vidare, sade Andrésson efter förlustmatchen mot Norge på söndagskvällen.

ANNONS

Hyllas av spelarna

Totalt sett kan han alltså blicka tillbaka på fyra mästerskap där ett EM-silver sticker ut som det bästa resultatet, men där en sjätteplats och en femteplats i VM också finns i bagaget. Att det här som är hans sista turnering med landslaget inte slutade som önskat tycker han själv svider.

Ändå tycker han det är viktigt att laget ger allt i matcherna mot Ungern och Island för att kliva av EM-äventyret så värdigt som möjligt.

– Det är klart att jag hade velat avsluta snyggare än vad det blir nu, men nu vet vi förutsättningarna, det är två matcher kvar och vi ska börja med att ta hand om Ungern, säger förbundskaptenen som även om han inte lyckades ta Sverige till medaljstrid i det här Europamästerskapet överöses med beröm av flera spelare när de ombeds att summera Andréssons tid vid rodret.

– Det är klart att vi har nått väldigt stor framgång under den korta tiden som vi har haft honom, säger Jim Gottfridsson innan han tar ny sats:

"Gjort ett fantastiskt jobb"

– Så jag tycker att han har gjort ett fantastiskt bra jobb. Han tog över oss november 2016 och de resultaten han har gjort med det här laget är starkt. Många tongivande spelare tackade nej under 2016 och under hans tid känns det som att oturen har grinat honom i ansiktet med alla de här skadorna, inte minst under mästerskapen. Enda mästerskapet vi höll oss friska var VM 2017, sedan 2018 var det två som fick hjärnskakning, 2019 var det jag som föll bort och sedan nu med Albin (Lagergren) och Jesper (Nielsen). Det har varit mycket skador att hantera för hans del. Han har inte riktigt lyckats få hålla den kontinuiteten som han hade önskat.

ANNONS

För Linus Arnesson har Kristjan Andrésson spelat en viktig roll.

Det är sedan Andrésson blev förbundskapten som den förre RIK-spelaren fick chansen i blågult.

– Jag har varit med under tre mästerskap nu och kom med under Kristjan. Jag har honom att tacka för väldigt mycket, att jag ens är här, säger Arnesson och lyfter fram både personen och tränaren.

– Det är en jättebra tränare och en jättebra och fin person utanför, som bryr sig om människorna han har med att göra. Det finns inget ont att säga om honom, bara positivt, säger Arnesson.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS