Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Tobias Karlsson missar EM – kan inte ta ledigt från jobbet

Handbollstittarna har vant sig vid att se Glenn Solberg med en airpod i örat under Sveriges matcher. Under EM kan det se annorlunda ut.
Mannen på andra sidan, Tobias Karlsson, missar nämligen mästerskapet – för att han inte kan ta ledigt från jobbet, det skriver Sportbladet.

Den förre svenske storspelaren Tobias Karlsson har varit en av nycklarna bakom svenska handbollsframgångar sedan Glenn Solberg tog över som svensk förbundskapten 2020.

Karlsson är team manager för det svenska herrlandslaget och har enligt Solberg en viktig sportslig funktion. 40-åringen följer matcherna från läktaren och kommunicerar direkt med Solberg över telefon under matcherna.

– Tobias är en väldigt bra sportslig resurs i laget och jag vill utnyttja hans kompetens. Från läktaren har han en ännu bättre översikt än vi har på bänken, sa förbundskaptenen till Sportbladet under VM i fjol då Sverige skrällde till sig ett silver.

LÄS MER: Emil Mellegård kan få chansen i coronadrabbat landslag

Glenn Solberg har under matcherna alltid en airpod i örat för att ha kontakt med Tobias Karlsson på läktaren. Bild: CARL SANDIN
Glenn Solberg har under matcherna alltid en airpod i örat för att ha kontakt med Tobias Karlsson på läktaren. Bild: CARL SANDIN

Solberg får tänka om

Under EM, som inleds på torsdag, får Sverige dock klara sig utan den tidigare försvarsspecialisten. Sportbladet skriver att Karlsson har ett heltidsjobb vid sidan av handbollen som han inte kan ta ledigt från den här gången.

– Det är klart att vi gärna hade velat ha med Tobias, ingen tvekan om det. Han kommer att saknas av både mig och laget. Han tänker på samma sätt som jag och har varit inne i en process där vi försöker bygga upp nåt, säger Solberg till tidningen.

LÄS MER: Jonathan Carlsbogård har gjort raketkarriär – i landslaget och i klubblaget

Karlsson har haft ett extra ansvar för det svenska försvarsspelet och när han nu saknas får Solberg hitta nya lösningar.

– Vi försöker organisera oss på ett litet annat sätt för att få ut det bästa av laget utan honom. Martin (Boquist, assisterande förbundskapten) och jag får ta ett större ansvar för försvarsspelet.

Tobias Karlsson spelade nära 500 matcher för det tyska storlaget Flensburg mellan 2009 och 2019 och blev med klubben Champions League-mästare 2014 och två gånger tysk mästare (2018 och 2019). Med svenska landslaget spelade han tio mästerskap med OS-silver i London 2012 som bästa resultat.

Sverige inleder EM med match mot Bosnien & Hercegovina på torsdag.

LÄS MER: Målvaktstrio från Göteborg konkurrerar på EM

LÄS MER: Pappa Palicka leder Sverige i EM

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.