Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Thulin agerade vägg när RIK krossade Hammarby

Noll insläppta mål första kvarten – och en räddningsprocent på över 70 sett över hela matchen. Fjolårets genombrottsman Tobias Thulin visade klassen i premiären när RIK körde över Hammarby. – Jag tror knappt det hade gått att få en bättre start, säger han.

Förra säsongen var Tobias Thulin en av Redbergslids och hela handbollsligans mest framträdande spelare. I söndagens premiärmatch visade målvaktstalangen direkt att han kommer bli att räkna med även i år. Thulin la, med flera vassa räddningar i början av matchen, grunden för att hemmalaget kunde inleda årets säsong med att köra över Hammarby med 33–17 och ta två poäng. 

– Det är klart att det ger stort självförtroende att få börja säsongen så här. Det är alltid jätteviktigt att få en bra start, säger Tobias Thulin som agerade vägg i hemmamålet och landade på smått osannolika 72,22 i räddningsprocent. 

Redan från början var han ett spöke för motståndaren, som på alla sätt och vis försökte överlista burväktaren och RIK-försvaret – utan att lyckas. 22-åringen var fullkomligt omutlig och släppte inte in ett enda mål under matchens första kvart – samtidigt som RIK framåt bjöd på fem fullträffar. 

– Det kommer jag inte ens ihåg om jag har varit med om någon gång tidigare, att hålla nollan så länge, haha, säger Thulin och fortsätter: 

– Men jag fick jättemycket hjälp av försvaret och första kvarten är nog nästan det bästa vi har gjort bakåt sedan jag kom in i laget i alla fall. Allting stämde och vi hade sådan kontroll. 

Är du förvånad över att försvarsspelet satt så bra redan i premiären?
– Lite grann. Vi har fått in ett gäng nya spelare som ska ta stor plats i försvaret, men att det klickade så bra direkt är ju lite överraskande, samtidigt som jag vet att vi har försvarsspelare som är riktigt, riktigt bra. 

Även tränare Jasmin Zuta imponerades av lagets defensiva arbete.  

– Vi har en hög nivå i vårt försvarsspel, det vet vi om och när vi dessutom har en målvakt i den kalibern, som har fått ett år till på nacken, så kan jag väl redan nu tycka att vår defensiv är ett snäpp bättre än i fjol. Även om man inte ska dra för stora växlar av det här så känns det ju som att det kan bli riktigt bra. 

Hur ofta har du varit med om att ditt lag inte har släppt in ett enda mål efter 15 minuters spel?
– Haha, det var lite galet. Men vi fick träff och fick Hammarby att ta avsluten där vi vill ha lägena, sedan slarvade de lite och så gjorde ju Thulin några fina frilägesräddningar. Tanken slog ju nästan en "att vi kan ju hålla nollan", även om det så klart inte var särskilt realistiskt att det skulle hålla, säger Zuta. 

Med åtta minuter kvar klev Tobias Thulin, som totalt släppte in tolv mål i matchen, av planen till publikens jubel. Och efteråt fortsatte hyllningarna när han utsågs till matchens lirare – men talangen tar berömmet med ro. 

– Det är bara att köra på. Nästa omgång är det derby då gäller det att vara med igen...

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.