Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

När Mattias Wighall för första gången ställde sig i mål var han mamma och tränare Kajsa minst sagt skeptisk – i kväll står han mellan stolparna när Sveriges P17-landslag spelar final i European Open. Bild: Ellen Ivarson
När Mattias Wighall för första gången ställde sig i mål var han mamma och tränare Kajsa minst sagt skeptisk – i kväll står han mellan stolparna när Sveriges P17-landslag spelar final i European Open. Bild: Ellen Ivarson

Talangen sågades av mamma – nu är Wighall landslagsmålvakt

“Mattias ska aldrig mer stå i mål”. Orden tillhör Mattias Wighalls mamma efter sonens första match som målvakt någonsin.
I måndags gjorde han debut för P17-landslaget – som just målvakt.

Året var 2010 och Sävehofs P01 var i Uddevalla för att spela Junicupen. Laget med åtta och nioåringar leddes bland annat av Kajsa Wighall och en av spelarna var hennes son Mattias Wighall.

Inför en av matcherna frågade Mattias om han fick stå i mål.

– Dom var ju inte gamla då när vi var och spelade Junicupen, det var på den tiden alla hoppade runt på olika positioner så när Mattias sa att han ville stå så fick han det. Det var inget ovanligt, säger hon.

Efter målvaktsdebuten var tränare och mamma Kajsa inte imponerad.

– Jag tyckte han var usel, jag är ju både hans mamma och tränare så jag kan vara lite tuffare mot honom än dom andra. Ja jag sa: “Nä han är kass, han kommer aldrig mer få stå”.

Åttaårige Mattias lyssnade inte på sin mamma och fortsatte att ställa sig i målet även efter Junicupen. Men det skulle dröja innan han helt hade valt position.

– Nej jag lyssnade väl inte på henne. Jag spelade med 02:orna och då stod jag i mål och med 01:orna spelade jag ute, men när vi var typ 14 så blev det till slut bara målvakt, säger han.

"Jag skiter väl i henne"

Mamma Kajsa menar att hon trots sin inledande skepsis var delaktig i sonens beslut att till slut satsa på målvaktspositionen.

– Mattias blev bättre och bättre som målvakt men till slut kom han till en punkt när han inte ville stå mer. Då fick vi tvinga in honom i mål genom att köpa ett par målvaktsbyxor och ett spel till datorn så jag känner att jag ändå är väldigt delaktig till detta, säger Kajsa Wighall.

Tur var väl det, i måndags gjorde Mattias debut i blågul tröja. Position? Målvakt. Och mamma Kajsas kommentar är sedan länge glömd.

– Äh, det gjorde inget, jag skiter väl i henne, säger Mattias Wighall.

I kväll spelar Sverige final i EOC mot Färöarna. Matchen spelas i Scandinavium 20.30.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.