Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: MICHAEL ERICHSEN
Bild: MICHAEL ERICHSEN

Tagen Palicka efter mäktiga EM-premiären

Straffräddningar, häftiga parader och dessutom dubbel målskytt. Andreas Palicka briljerade i EM-premiären och var efteråt tagen av stunden.
– Jag blev nästan tårögd under nationalsången, det är så sjukt stort för mig det här, säger Palicka.

Andreas Palicka, 33, har spelat massvis av stora och häftiga matcher under sin karriär, men att premiären mot Schweiz i hemma-EM i Scandinavium var speciell för målvakten gick det inte att ta miste på.

Efteråt var han, som långa stunder briljerade när Sverige segrade med 34–21, märkbart tagen av stunden.

– En obeskrivlig känsla. Nästan 12 000 svenska fans i ryggen och min familj och vänner var här. Jag hade väl en 50 personer här. Jag blev nästan tårögd under nationalsången, det är sjukt stort för mig det här, säger Palicka som i början av 2000-talet också bodde i Göteborg då han spelade för Redbergslid.

– I och med att det är i Göteborg också ... det är en obeskrivlig känsla för en idrottsman, det är förmodligen inte många som får uppleva det. Jag får vara med om det. Jag är sjukt glad, lycklig och tacksam för det.

Och matchen kunde knappast ha blivit mer lyckosam. Inte nog med att Sverige vann. Palicka bjöd på några sanslösa parader. Han lyckades dessutom bli dubbel målskytt i första halvlek och rädda ett par straffar i andra halvlek.

LÄS MER: Svensk drömstart på EM – krossade Schweiz

– Det var en rejäl urladdning. Jag kände själv att jag har nog inte hoppat så högt på flera år, på ett utsida-två-läge i början. Det var en sjuk känsla när man har en sådan i kroppen. Det är fantastiskt.

Övervägde byte

Vid straffräddningarna höll taket på att lyfta i Scandinavium.

– Det är klart, man kände fansen i ryggen. Det är det som lyfter fram en. Jag var sjukt trött när andra halvlek började. Pressen kommer på då, man har sega ben, och vi hade en urladdning i första halvlek.

Efter att ha släppt några mål i början av andra övervägde Palicka att kliva av, men en läcker parad på Andre Schmids skott fick honom att lyfta igen.

LÄS MER: EM-debutantens galna mål

– Det tog ett tag innan jag kom igång. Det var en två-tre enkla som slank in. Jag sa till och med till ”Äpplet” (Mikael Appelgren) att börja värma. Man vet vad han besitter för kapacitet, men så fick jag en räddning där jag slide:ade och bollen rullade på mållinjen. Då kände jag lite boost i kroppen och sedan gick det som det gick, säger Palicka som skickar en rejäl skopa beröm över hela laget.

– Vi visste inte hur vi skulle reagera på pressen. Jag tycker att vi spelade sjukt stabilt och jag fick tag i det där bak i mål och försvaret stod exakt som det skulle göra. Vi styrde matchen från start till mål.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.