Sverige vinner EM-guld – Niclas Ekberg stor hjälte

Sverige är Europamästare i handboll. Det var jämnt hela vägen, men till slut blev det svenskt EM-guld. Niclas Ekberg avgjorde på ett straffkast i sista sekunden och Sverige besegrade Spanien med 27–26 i EM-finalen.

|

Det har varit stor dramatik i nästan alla Sveriges matcher detta EM. Så även i finalen. Ännu en gång kom avgörandet i de allra sista sekunderna. Ännu en gång var det Sverige som drog det längsta strået.

Sverige gjorde succé och vann semifinalen mot Frankrike, trots att de viktiga spelarna Hampus Wanne, Felix Claar och Niclas Ekberg var borta. Till finalen mot Spanien var trion tillbaka och Sverige kom in med mycket energi och självförtroende från tidigare matcher.

Jim Gottfridsson satte dit matchens första mål i krysset. Kort senare presenterade sig även Andreas Palicka med en vass räddning. Finalen var igång och de svenska spelarna såg snäppet hetare ut än spanjorerna inledningsvis.

Efter en stund kom dock Spanien in i matchen och kvitterade för första gången när de gick i kapp till 6–6.

Sverige gick upp i ledning på nytt och precis som i semifinalen var målvakten Andreas Palicka ett vasst anfallsvapen. Då gjorde han tre mål. Nu satte han dit 8–6 i öppet mål när Spanien hade tagit ut sin målvakt.

Darj i paus: ”Det är ställningskrig”

Sedan verkade energin tryta för de blågula som tappade från ledning med 11–9 till underläge. I halvtid stod det 13–12 till Spanien.

– Jag tycker att det är ett ställningskrig där ute. Vi känner på varandra långa stunder. Båda lagen vet vad de andra ska göra. Det gäller bara att skruva upp det lite till och få lite tuffare träff, som vi har snackat om mycket, säger svenske försvarsgeneralen Max Darj till TV6 i paus.

På frågan om han var positiv inför andra halvlek svarade Max Darj blixtsnabbt:

– Alltid!

30 minuters handboll återstod av matchen, av hela turneringen. Andra halvlek drog igång – och var precis lika tät som den första.

Dramatisk avslutning på nytt – Ekberg hjälte

Spanien höll undan ett tag, men sedan kvitterade Sverige och därefter höll lagen jämna steg.

20 minuter kvar: Ställningen 18–18. Tio minuter kvar: Ställningen 23–22 till Sverige. Ni ser. Det var intensivt, dramatiskt och oerhört ovisst.

Med fem minuter kvar av finalen fick Sverige ett litet övertag efter några klassmål av Hampus Wanne. De ledde med två bollar flera gånger, men spanjorerna minskade gapet gång på gång.

Med en minut stod det 26–26 och precis som mot både Norge och Frankrike skulle det bli en rafflande avslutning.

Spanien tog timeout med drygt 30 sekunder kvar. Sedan missade de i sitt anfall. Sverige tog timeout och hade chans att avgöra med 19 sekunder kvar.

Sverige satte igång spelet, Albin Lagergren gick till attack och Sverige fick straff. Klockan hade hunnit ticka färdigt och förutsättningarna var klara. Om Sverige gjorde mål på straffen var de mästare.

Niclas Ekberg klev fram och hade hela svenska folkets hopp på sig. Han laddade, satt bollen i mål och säkrade EM-guldet för Sverige.

20 års väntan är över. Detta är första svenska guldet sedan 2002, då de vann EM på hemmaplan i Sverige.