Sverige utslaget ur handbolls-VM – föll i kvartsfinalen mot Frankrike

Sveriges VM-äventyr tog slut i kvartsfinalen. Tio mardrömsminuter i början av andra halvlek blev avgörande i 26-31-förlusten mot Frankrike.

|

Sverige fick knappast en lätt lott i handbolls-VM och slutspelet inleddes med en kvartsfinal mot stornationen Frankrike.

Men anförda av en stekhet Nathalie Hagman bjöd de blågula damerna upp till fajt. Hagman skrev historia tidigare i världsmästerskapet när hon satte hela 19 (!) mål i två raka matcher – det var dock när de väsentligt sämre landslagen Puerto Rico och Kazakstan stod som motståndare.

Men mot guldkandidaten Frankrike visade Hagman att hon kan ösa in mål mot exakt alla landslag. Högersexan stod för en fullkomligt briljant första halvlek och satte hela åtta mål innan vilan.

– Det är bara att bocka och buga, konstaterar Viaplays expert Claes Hellgren lyriskt.

Sverige stod för en mycket bra halvlek – vilken det sattes punkt för när Carin Strömberg kvitterade till 15–15 i sista sekund.

– Jag tycker att vi har gjort en bra första halvlek, jag tycker ändå vi har hittat en bra nivå bakåt och även fått ut lite kontringar. Det ska vi fortsätta med, sen är de bra på att dyka när vi är lite glesa. Så där får vi täppa till lite, säger Anna Lagerquist till Viaplay i paus.

Mardrömsminuter i andra halvlek

När andra halvan drog igång hade Sverige märkbara problem med ett kompakt och stenhårt franskt försvar. Efter tio minuter hade man endast mäktat med tre mål samtidigt som ett skoningslöst Frankrike hade satt sju.

Har man kvar grundskolematten kan man således räkna ut att Frankrike ledde med 22–18 med 20 minuter kvar.

Det franska försvaret fick stopp på Sveriges anfallsspel.
Det franska försvaret fick stopp på Sveriges anfallsspel. Bild: MATHILDA AHLBERG

Mardrömsminuterna skulle visa sig vara avgörande och lägga grunden till en fransk seger.

– Vi får en dålig start, de drar ifrån och vi har egentligen svårt hela andra att ta ikapp det, säger en besviken Nathalie Hagman.

Sveriges handbolls-VM är över

Precis som Hagman konstaterade tog Sverige sig inte upp ur gropen man grävt, men man gav det ett försök i alla fall.

Målskyttet började komma igång igen, samtidigt som försvaret stundtals fick stopp på det franska anfallet. Men att komma ikapp mot regerande olympiska mästaren var lättare sagt än gjort och med tio minuter kvar var det tre mål som skiljde lagen åt.

Jamina Roberts hade en tung kväll offensivt och den svenska stjärnan fick vänta till matchminut 51 innan hon kunde göra sitt första mål för kvällen. Nathalie Hagman hade svalnat av och lyckades endast sätta ett mål när det hela skulle avgöras.

Jamina Roberts lyckades endast göra ett mål i kvartsfinalen.
Jamina Roberts lyckades endast göra ett mål i kvartsfinalen. Bild: MATHILDA AHLBERG

Sverige kunde inte komma ikapp, det gick inte. VM-äventyret slutade med en 26-31-förlust i kvartsfinalen.

– Det är surt att förlora, såklart. Jag tycker vi har gjort ett fint mästerskap, men jag tycker kanske inte riktigt att vi får saker att fungera i dag som i tidigare matcher. Där är Frankrike för bra för att vi ska kunna göra saker på 80 procent, vi måste komma upp i 100 procent, säger Hagman.