Sverige ställs mot Egypten i VM-kvartsfinalen

Sveriges kvartsfinalmotståndare är spikad. Glenn Solberg och Co ställs mot ett Egypten som åkte på en klar förlust mot Danmark.

|

Egypten hade inte mycket att sätta emot i gruppfinalen mot Danmark inför ett rödvitt hav i Malmö arena. Danmark – som har två raka VM-titlar – vann med 30–25 och slutade etta i grupp 4. Tvåa blev Egypten, som därmed ställs mot Sverige i kvartsfinalen i Tele 2 arena i Stockholm på onsdag.

Den svenske mittsexan Max Darj har klart för sig vilket typ av motstånd som väntar ett obesegrat Sverige i kvartsfinal.

Imponerande försvarsspel

– Egypten har en väldigt bra niometersuppställning och de har väldigt mycket fysik och bra skott, det kommer att krävas fysik från oss för att kunna stoppa dem. Och sedan har de ett av de bästa försvaren i mästerskapet, det ser man på antal insläppta mål, säger Darj.

Linjekollegan Oscar Bergendal vet vilka styrkor Egypten har.

– Deras fysik och deras försvar. De har också några spelare som sticker ut men det är framför allt kollektivet och deras försvarsspel som är bra, säger Bergendahl.

Egypten tog en fin 31–22-seger mot Kroatien i VM-premiären och släppte endast in 57 mål i det första gruppspelet, där laget även ställdes mot USA och Marocko. I mellanrundan mot Bahrain, Belgien och Danmark släppte Egypten in totalt 80 mål.

Senast Sverige och Egypten möttes i en mästerskapsmatch var i gruppspelet under Tokyo-OS sommaren 2021. Då blev det svensk förlust med 22–27. När Blågult tog VM-silver i januari 2021 blev det dock en knapp 24–23-seger för Sverige mot värdnationen Egypten.

Rivstartade

Inför mötet med Egypten hade Kroatien satt viss press på Danmark. Kroaterna vann med elva mål (43–32) mot Bahrain i sin sista match i mellanrundan, men om Danmark skulle missa avancemang till kvartsfinal krävdes det att danskarna föll med minst tolv mål mot Egypten. Ett sådant scenario var aldrig nära inför ett rödvitt hav i Malmö arena.

Danmark rivstartade mot Egypten och ledde drygt halvvägs in i första halvlek med sju mål. Visserligen hade Danmark en åtta minuter lång måltorka, men danskarna ledde med 17–12 i paus.

Ett försprång Danmark aldrig tappade i den andra akten. Till slut blev det seger med just fem bollar – 30–25 – och nu väntar Ungern i kvartsfinal för danskarna.