Sverige obesegrat i Göteborg – sex av sex segrar

Sverige slog Portugal och lämnar Göteborg med sex raka vinster.
Efter matchen hyllas en ”doldis”.
– Han förtjänar att vara i strålkastarljuset, säger Lucas Pellas.

ANNONS
|

Att resultatet i matchen mot Portugal var betydelselöst för Sverige gick nästan att känna i luften. Redan vid traditionsenliga ”Stad i ljus” kunde man urskilja att mycket av krutet gick till fredagens möte med Island.

Förbundskapten Glenn Solberg placerade Andreas Palicka på läktaren, innan avkast gick därför de flesta blickar dit. Målvakten tog sig tid till att både prata med och skriva sin namnteckning till unga autografjägare.

När matchen sedan var igång var intensiteten låg till en början. Redan i det första anfallet höjde domarteamet sina händer för att varna det svenska laget för passivitet, det tog sedan hela fem minuter innan vi fick se ett mål av något av lagen.

ANNONS

Portugiserna behövde dock poäng för att ta sig vidare till kvartsfinalen, därför gick man upp i ledning efter tio minuter.

Solberg instruerade då med yviga gester från bänken, han var inte nöjd med vad han såg – för Sverige ville verkligen vinna matchen. Efter det spottade också svenskarna upp sig. Med kvarten spelad stänkte Eric Johansson in kvitteringen till 8–8, hans då fjärde mål i matchen. I anfallet efter såg Daniel Pettersson till att ledningen åter var svensk.

I underläge i halvtid

Sedan var det som att spelet stannade av. Det blev en ryckig tillställning med många avblåsningar, under denna period saktades också målproduktionen av.

Sverige slarvade en det i första och det blev kostsamt – för det gav Portugal en öppning till att gå ifrån. Hampus Wanne och Linus Persson hann förvisso bjuda på en läcker japan men till halvtid gick Sverige i ett 14–13-underläge.

Till den andra halvleken kastades därför Tobias Thulin in i målet, han fick träff direkt och tog tre av sina första sju skott. Också Oscar Bergendahl fick äntra planen på allvar och gjorde tre snabba mål.

Det gav Sverige ett momentum som man utnyttjade fullt. Laget ryckte ifrån till en femmålsledning och kunde sedan kontrollera matchen hela väg i mål. Det blev viss nerv, men till slut kunde Sverige vinna med 32–30.

ANNONS

Hyllas av lagkamraterna

Målbäst blev Daniel Pettersson med sina åtta mål på åtta avslut, någonting lagkamraterna ville lyfta efteråt.

– Han är kanske inte den som får mest uppmärksamhet men han är en extremt stabil spelare. Det är någon jag alltid velat ha i mitt lag, man vet alltid vad man får av honom. Det är kul att han fick göra några baljor i dag, säger Wanne.

– Han är en fantastisk kille som stöttar och alltid är glad för alla andra. Det är svinkul när det går bra för honom, som för alla andra ,men speciellt för ”DP” som är en pushare och har varit med länge. Har alltid stått utanför strålkastarljuset men han gör så stabila insatser så han förtjänar att vara i strålkastarljuset, säger Lucas Pellas.

– Jag tror inte att det förvånar någon. ”DP” gör en solid insats som alltid, jag vill lyfta fram honom för det är inte ofta han får sina rubriker. Han bjuder inte på de snyggaste målen men han bjuder alltid på mål. Det är starkt, dessutom starkt försvarsspel, säger Jim Gottfridsson.

”DP” blir glad av hyllningarna.

– Det var väldigt snällt sagt. Otroligt roligt, det kändes verkligen som att det lossnade. Jag kom bra in i matchen, stod bra bakåt och fick några lägen som för vårt lag till seger. Jag är otroligt nöjd med det, säger han.

ANNONS

Sverige lämnar nu Göteborg med sex vinster av sex möjliga.

För Blågults del väntar nu två matchfria dagar för första gången på hela VM. Kvartsfinalen spelas på onsdag – motståndet avgörs på måndagen.

Till kvartsfinalen tar Sverige med sig Ungern från Göteborg.

LÄS MER:Lucas Pellas fick chansen – blev bäste svenske målskytt

LÄS MER:Andreas Palicka i brottningskamp – utvisad i matchen mot Island

LÄS MER:Sverige klart för kvartsfinal – vann måstematchen mot Island

ANNONS