Sverige missade chansen – föll mot Norge

Sverige hade chansen att säkra semifinalavancemang – men misslyckades. Norge vann och nu avgörs det svenska VM-ödet mot värdnationen Danmark.
– Vi började andra halvlek katastrofalt. Vi tappade nästan konceptet helt, säger Kim Ekdahl Du Rietz till TV3.

ANNONS
|

Förutsättningarna var klara.

Seger mot Norge och den svenska semifinalplatsen var säkrad. Förlust och allt avgörs mot Danmark på onsdag.

Det blev det senare alternativet. Efter sex raka vinster i VM blev det förlust för blågult.

Sverige nådde inte hela vägen, förlorade med 27–30 och nu väntar alltså en måste-match mot värdlandet i sista gruppspelsmatchen.

– Vi slarvade lite för mycket. Vi visste att de är farliga när man slarvar. De sprang på allt och fick ett par lätta kontringar. Vi krigade och kämpade men fick inte alla delar i spelet att stämma, säger en besviken Niclas Ekberg till TV3 efter tremålsförlusten.

ANNONS

Norsk ryck innan paus

Förbundskapten Kristjan Andrésson var inne på samma linje.

– Vi bjöd norrmännen på lite för många lägen och hade lite för många tekniska fel.

Till en början var det en jämn tillställning.

Norge drev matchen, men Sverige hängde med. Och med 17.25 på klockan skickade Hampus Wanne in 9–8 och det var svensk ledning för första gången i den nordiska uppgörelsen.

Där och då såg det ut som att Andréssons manskap hade alla möjligheter att avsluta kvällen som vinnare och VM-semifinalist.

Men Norge fick ny luft under vingarna. Den svenska offensiven tappade flytet, de norska kontringarna blev allt mer effektiva.

17–14 i norsk favör efter 30 spelade minuter.

Värre blev det efter paus.

Andreas Palicka, som ersatte Mikael Appelgren till den andra halvkeken, inledde med att göra ett par vassa räddningar, men lagkamraterna var inte med på noterna.

"Tappade konceptet helt"

Ett par utvisningar och flera tekniska fel senare var det 22–15 till Norge.

– Vi började andra halvlek katastrofalt. Vi tappade nästan konceptet helt, säger Kim Ekdahl Du Rietz.

Men det prekära läget till trots – Sverige hade inte gett upp.

Kristjan Andrésson möblerade om i laget och gav Simon Jeppsson stort förtroende.

ANNONS

Skyttekanonen tog för sig – och det gav kontakt. Med minuter kvar hade avståndet krympt till två bollar. Närmare en vändning än så kom dock aldrig svenskarna.

Därmed avgörs nu det svenska VM-ödet i den sista gruppspelsmatchen mot värdnationen Danmark på onsdag. Där krävs seger med minst två bollar.

– Det är bara att gilla läget. Vi vet förutsättningarna. Nu ska vi ladda batterierna och göra en maximal kraftansamling och ta oss an alla danskarna, säger Niclas Ekberg.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS