Jan "Proppen" Karlsson och René Toft Hansen. Bild Bildbyrån
Jan "Proppen" Karlsson och René Toft Hansen. Bild Bildbyrån

Sverige låter dansken spela - under protest

Det var upp till Svenska handbollsförbundet att bestämma om den danske landslagsstjärnan skulle få spela när lagen möts i handbolls-VM. Nu har Sverige motvilligt sagt ja. – Vi kommer att driva principfrågan vidare på ett politiskt plan, säger Jan "Proppen" Karlsson, överledare för den svenska truppen, till Sportbladet.

ANNONS
|

Den danske försvarsklippan René Toft Hansen missade lagets VM-premiär mot Argentina sedan han hans armbågsskydd inte godkänts av det internationella handbollsförbundet, IHF. Förbundet ansåg att metallskenorna i skyddet kan vara farliga och Toft Hansen skrevs därför inte med i den danska truppen.

På fredagskvällen meddelade dock IHF att dansken får dispens - om motståndarlagen beviljar densamma. Därmed blev det upp till Danmarks konkurrenter att avgöra om Toft Hansen skulle få spela med skyddet eller inte.

LÄS OCKSÅ: Sverige avgör danskens öde

Sverige kritiska till beslutet

Beslutet mottogs inte särskilt väl i det svenska lägret som tyckte att IHF felaktigt lade ansvaret på Sverige och övriga lag i gruppen. Man kommer därför att ta principfrågan vidare på förbundsnivå.

ANNONS

– Den härbeslutsgången kan man inte ha. Det måste finnas en medicinsk kommitté som tar beslutet framöver, vilket det borde ha funnits i det här fallet också. För det här kommer att hända igen och då kan det inte vara upp till motståndarlaget att avgöra en sån sak, säger Jan Karlssontill Sportbladet.

Egypten, Bahrain och Qatar har sagt ja - vilket lade press på Sverige att göra detsamma, tycker Jan "Proppen" Karlsson.

– Det påverkade givetvis. Skulle vi säga nej måste vi ha ett väldigt bra underlag för det beslutet, säger han.

ANNONS