Sverige krossade Egypten – tog andraplatsen

Jakten på en andraplats i gruppen blev en enkel resa för svenskarna som var flera storlekar större än Egypten. Överlägset försvar och bra målvaktsspel var huvudingredienserna när man vann med klara 33-26.

ANNONS
|

Till en början var det dock tillknäppt och det dröjde, med handbollsmått mätt, länge innan första målet sköts. Mittsexan Jesper Nielsen fick inleda målskyttet och den svenska drömstarten var igång.

Egypten hade förfärligt svårt att skapa lägen, även med en man mer, samtidigt som svenskarna kunde kontra in mål på mål.

Extra snyggt var det när Jerry Tollbring hade extra tid på sig, studsade bollen i golvet, bjöd på en piruett och ännu ett mål. Första halvleken blev en tämligen bekväm tillställning och slutade 15-9 till Sverige. Något som förvånade linjespelaren.

– Det var lite som matcherna innan. Jag trodde det skulle bli lite jämnare, men vi fick till det bra med bra försvar och fick till kontringar, säger han till Kanal 5.

ANNONS

Ävenförbundskapten Kristján Andrésson var nöjd med sitt lags insatts.

– Vi gör en väldigt fin försvarsinsats där vi kan kontra bra och utnyttja våra lägen, dessutom bjuder vi på ett finurligt och bra anfall.

Dominansen fortsatte

När andra halvleken drog igång så fortsatte man på den inslagna vägen. Sverige spelade ett ordentligt bra försvarsspel och tog vara på sina anfall.

Egypten, å andra sidan, slarvade mycket och hade det fortsatt svårt att skapa något.

När man väl kom igenom den svenska köttmuren så fanns det fortsatt ett enormt hinder kvar. Den blågule målvakten Andreas Palicka. Även om flertalet av skotten som Rhein-Neckar Löwen-målvakten fick mot sig var svaga så stod han för flera rejäla räddningar, en straff bland annat.

Egyptierna vaknade till slut till liv anfallsmässigt, med då var det alldeles försent. Sverige började dessutom ge mindre givna spelare, såsom Emil FrendÖfors, lite speltid. Noterbart var att Alingsås-spelaren, vid sin första bollkontakt, fick göra sitt första VM-mål.

Till slut blev det 33-26 till och mer solklar seger får man leta efter.

Niclas Ekberg var, föga förvånande, nöjd med den blågula insatsen.

– Det var skoj i dag och vi fortsätter på den linje vi följer, säger högersexan Ekberg till Kanal 5 och fortsätter:

ANNONS

– Vi vet att vi springer bra och står bra bakåt, vi gör väldigt mycket mål då.

Nu väntar Vitryssland

I och med segern blir Sverige grupptvåa bakom Danmark. Detta innebär att man slipper mardrömsmotståndare såsom Tyskland eller Kroatien och istället kan man sikta in sig på att möta Vitryssland i åttondelsfinalen. Drömmotstånd om man frågan Jesper Nielsen.

– Vi är favoriter, säger han till Aftonbladet.

Efter segern mot Egypten var det ännu inte klart vilka man skulle få möta, men enligt Niclas Ekberg spelar det ingen större roll.

– Jag föredrar inte något av dem, vi förbereder oss på det vi ska göra bara och bygger vidare på det vi har gjort, säger han till Kanal 5 direkt efter matchen.

ANNONS