Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/13

Sverige klart för semifinal – fick hjälp av Frankrike

Sverige är klart för semifinal i handbolls-EM – trots 25-28-förlusten mot Norge lyckades man ta sig vidare efter att regerande världsmästaren Frankrike slagit Kroatien efter stor dramatik.

Det har grymtats både en och två gånger om att EM stundtals har handlat lika mycket om kalkyler som om handboll.

Ingen kan i alla fall klaga på dramatiken som utspelade sig i Arena Zagreb på onsdagskvällen.

Den började med att Sverige förlorade – och slutade med att samma landslag stod som den stora vinnaren.

– Jag är stolt och glad för att vi har tagit oss till semifinal, sade förbundskapten Kristján Andrésson till TV3 och tänkte på matchen mot Danmark.

– Vi har inget att förlora. Danmark har gått starkt och jag hoppas vi kan slappna av och se möjligheterna.

Mikael Appelgren:

– Det blir lite så att vi kommer som underdogs till den här semifinalen, sade han till TV3.

– Vi kan matcha Danmark och jag ser fram emot den matchen.

Spel på kryckor

Efter skrällsegern mot Kroatien i Split för drygt en vecka sedan har det svenska spelet gått lite grann på kryckor genom mellanrundan i Zagreb. Den offensiva insatsen mot Frankrike var lika blek som den storspelande målvakten Appelgrens hårsvall. Segern mot Vitryssland var just en seger, men inte så mycket mer. Och mot Norge kom den tredje förlusten i EM.

Ändå spelar Sverige semifinal mot Danmark det är mycket tack vare att matematiken har gått lagets väg.

Det var upplagt för en rysarmatch mot Norge och precis så blev det. Sverige skulle helst vinna, men fick absolut inte förlora med fyra mål eller mer. Norge behövde vinna med fem för att ha chans att nå semifinal. Det slutade 28–25 till norrmännen – som ironiskt nog hade skickat ut både Sverige och Norge ur turneringen om laget hade gjort ett mål till.

– Det var inte bra nog i avsluten i dag, i kritiska lägen bränner vi, sade lagkapten Niclas Ekberg och satte fingret på det som har varit lite av en blågul följetong i EM.

Medaljchans för första gången på 16 år

Tur då att defensiven är av desto högre klass. Norske megastjärnan Sander Sagosen har glänst tidigare i EM, men hade det tufft mot den svenska försvarsmuren. Då kunde Sverige kosta på sig att låta den norske keepern Torbjørn Bergerud göra totalt 21 räddningar i matchen.

Efter förlusten mot Norge återstod hoppet för Sverige. Världsmästarna från Frankrike – redan semifinalklara i och med Sveriges förlust – behövde sträcka ut en hjälpande hand och ta med sig Blågult vidare till semifinal. På motståndarsidan stod Kroatien och på läktarna fanns sisådär 13 000 hemmafans redo att skrika fram sina hjältar.

Fransmännen ledde som mest med sex mål, men det blev ändå några rysligt spännande minuter när Kroatien krympte underläget till ett.

Svenska landslaget var så dags tillbaka på spelarhotellet och följde dramat framför tv-apparaten. När fransmännen skickade in 30–27 i slutminuten hördes ett stort jubel.

I helgen spelar de blågula handbollsherrarna om EM-medaljerna för första gången på 16 år.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.