Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Sverige försvarade sig till seger

Det brukar heta att anfall är bästa försvar, men det kan vara läge att vända på det begreppet. Med en tät defensiv och strålande målvaktsspel körde Sverige över Island med 24-16 i premiären av handbolls-VM.

Kanske var det ett omen snarare än ett misstag. Den qatariska VM-arrangören tryckte igång "Du gamla, du fria" i stället för den isländska nationalsången inför matchen, och även när domaren blåst i gång densamma handlade det mest om Sverige.

Den svenska försvarsuppställningen visade redan från början upp en täthet och ett fotarbete i bästa Riverdance-stil och tillät inte islänningarna att komma till avslut. Och när Island väl sköt så stoppade målvakten Mattias Andersson nästan allt som inte redan fastnat i den svenska blocken.

Den svenska målvaktsveteranen satte ytterligare griller i huvudet på de isländska spelarna när han räddade matchens första straff innan det ens gått fem minuter.

-Vi gör precis det som vi har kommit överens om. Vi tvingar dem dit vi vill ha dem och det är viktigt att vi klarar av att hålla den koncentrationen i 60 minuter. Det gör också att jobbet blir lättare för mig, säger Andersson, som efter 16 minuter bara släppt in två mål och dessutom räddat en straff.

Svensk pausledning

Andersson motade 46 procent av skotten i den första halvleken och Sverige gick till pausvila med ledning 12-7. Sedan fortsatte Andersson att agera vägg matchen ut, tvingade islänningarna att skjuta brett och högt - och således även missa en hel del.

När allt var över hade han jobbat upp sin egen statistik med en procentenhet. Totalt blev det 14 räddningar på 30 skott, två räddningar på tre straffar och till och med en del stoppade straffreturer.

-Även en gammal man kan vara snabb i bland, säger Andersson, som fyller 37 år i slutet av mars.

"Jäkligt kul"

Även framåt bjöd den svenska premiären på en hel del positiva besked. Orutinen på vänsternian var ett av de största frågetecknen inför mästerskapet, men VM-debuterande Viktor Östlund såg till att räta ut det till ett utropsdito. Totalt stänkte Östlund - yngst i den svenska truppen - in sex mål och bräcktes bara av betydligt mer mästerskapserfarne Niclas Ekberg som satte sju.

-Det är jäkligt kul. Innan matchen är det klart att man var lite extra nervös, men så fort det satte i gång så släppte det, säger 22-årige Östlund, som fick rejält med beröm från förbundskaptenshåll efter vad som var hans tolfte A-landskamp. -Han spelar otroligt moget med tanke på de få landskamper han har i bagaget. Att han vågar ta för sig och gå in och ta de avsluten, det är roligt att se, säger Ola Lindgren.

Sverige spelar sin nästa match på söndag, mot Tjeckien.