Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/8

Sverige chockskrällde och vann mot Norge

De svenska damerna stod för en imponerande insats när man slog Europamästarna Norge under fredagens gruppfinal i handbolls-VM. 28–31 slutade det och nu väntar Slovenien.

Sverige hade inte slagit grannlandet, tillika Europamästaren, Norge på sju år. Men sviter är till för att brytas och under fredagens gruppfinal i hanbolls-VM var det till slut dags för den efterlängtade segern. 

– Jag är bara oerhört stolt över tjejerna att vi tror på det fullt ut. Det är det som ger oss segern, säger förbundskapten Henrik Signell till Kanal 5 efter att skrällen var ett faktum.

Det är helt enkelt svårt, om inte omöjligt, att få grepp om den norska virvelvinden till anfall. Det är full fart och full satsning i varje situation, och när dessutom passningarna sitter precis där det ska, hamnar motståndarförsvaret inte sällan ett eller flera steg efter.
Samtidigt visade Sverige att lagets anfallsspel, som varit trumfkortet så långt i turneringen i Tyskland, håller även mot motstånd av bästa märke.

Som vanligt låg Isabelle Gulldén bakom mycket, men det fanns fler som tog för sig. Westberg var en – hennes satsningar blir alltmer bestämda – och Anna Lagerquist, som tidigare visat mycket lite på den offensiva planhalvan, en annan.

Norge lutade sig i mångt och mycket på Nora Mørk. Kraftpaketet på högernio gjorde sju mål i första halvlek och var den enskilt största anledningen till att Norge var i ledning i paus.

"Slets mellan hopp och förtvivlan"

Sverige tog ledningen i början av andra halvlek när Hanna Blomstrand satte 19–18 och när Bella Gulldén gjorde nästa svenska mål, 20–19, tog Norges förbundskapten Thorir Hergeirsson timeout.

Därefter svängde matchen fram och tillbaka – till dess att Sverige fick ordning på spelet i numerärt överläge. Med fem raka mål, varav två i 6–5-spel, gick Blågult från 26–28 till 31–28.

– Man slets mellan hopp och förtvivlan. Men att vi vinner det här kan betyda så mycket rent mentalt. Att vi på riktigt vet att vi är riktigt bra när vi vill och har bestämt oss, säger Signell till Kanal 5.

Sverige vann därmed även och nu väntar Slovenien i åttondelsfinalen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.