Sverige besegrade Vitryssland i EM

Sverige studsade tillbaka efter det sena raset mot Frankrike. Seger 29–20 mot Vitryssland betyder att drömmen om EM-semifinal lever för Blågult.

|

Förlust 17–23 mot Frankrike senast innebar att Sverige hade kniven mot strupen och behövde ta två poäng mot Vitryssland för att på allvar kunna behålla hoppet om en semifinalplats i EM.

Och det var ett fokuserat och inspirerat svenskt lag som inledde matchen. Albin Lagergren fortsatte, precis som tidigare i turneringen, att skjuta skickligt och med två mål var Kristianstad-spelaren med och la grunden för att Sverige kunde skaffa sig en tidig 6-2-ledning.

Palicka storspelade

Vitryssarna, som redan inför matchen var bortspelade från chansen att nå semifinal, hade problem att stoppa den svenska offensiven och efter en kvarts spel var det blågul glädje och 9–4 på resultattavlan.

Det målmässiga avståndet var förvisso tillfälligt nere i två bollars marginal, men efter ett ryck från Kristjan Andréssons manskap innan paus, var det 16–11 till Sverige i paus.

– Det var svettigt. Jag tycker vi slarvar lite. Vi går på några saker som vi har snackat om att vi inte ska göra, men annars tycker jag att vi spelar svensk handboll med fart och fläkt. Det är kul att se, sa Andreas Palicka, som var en jätte i målet under den första halvleken med en räddningsprocent på 50, till TV3.

– Bra svensk insats även om vi har missat ett par avslut, var experten Martin Frändesjös omdöme av matchens första 30 minuter.

Semifinaldrömmen lever

Särskilt stabil var däremot inte den svenska starten på den andra halvleken.

Vitryssland klev ut hårt och satte Sverige i ordentlig gungning. Med tre raka mål för de rödklädda var den blågula ledningen bara två bollar stor.

Men Andreas Palicka plockade fram ytterligare ett par vassa räddningar och när Jim Gottfridsson prickade in 17–14 stoppades blödningen och Sverige kunde på nytt ta hand om kommandot.

Efter Gottfridssons fullträff gjorde Sverige sedan sex av de kommande sju målen i matchen. Ett ryck som Vitryssland aldrig kunde svara på.

Slutsiffrorna skrevs till 29–20 och därmed lever den svenska semifinaldrömmen i allra högsta grad inför avslutningen av gruppspelet, där Norge väntar i ett nordiskt prestigemöte.

Så tar Sverige sig vidare till semifinal:

• Seger mot Norge räcker om inte Frankrike förlorar med minst två (med siffrorna 22–20 eller mer) och max sju mål (eller åtta, med siffrorna 37–29 eller mer).

• Oavgjort mot Norge räcker om Frankrike slår Kroatien.

• Förlust mot Norge (med max tre mål, eller fyra med siffrorna 28–32 eller mer) räcker om Frankrike slår Kroatien.