Sverige besegrade Ungern – hoppet om EM-semifinal lever

Hoppet om svensk EM-semifinal lever. Vinst mot Ungern var ett måste och vinst mot Ungern blev det.
– Det är skönt att vi kan knyta ihop säcken och vinna, säger Johanna Bundsen till Viaplay.

ANNONS
|

Om hoppet om svensk EM-semifinal skulle leva efter måndagen var seger mot Ungern ett måste.

Och Sverige fick en bra start i måstematchen. Jamina Roberts, som haft svårt att hitta rätt tidigare i turneringen, öppnade målskyttet och Sverige gick ifrån till 4–1-ledning. Ungern var dock snart ikapp och lagen följdes sedan åt och spelade jämnt innan Sverige med drygt fem minuter kvar av halvleken gjorde ett litet ryck. I paus var det svensk ledning med 18–15.

– Det är en rolig match med högt tempo men vi har spelare på bänken som kan komma in så jag tror inte det blir avgörande för oss, säger Emma Lindqvist till Viaplay i paus.

ANNONS

Hon fortsätter:

– Det är bakåt vi ska stänga den här matchen. Om vi kan få ner siffrorna lite tror jag vi kan vinna.

Vann till slut klart

I den andra halvleken kämpade Ungern, som redan missat chansen till semifinal, för att komma ikapp men svenskorna lät dem inte komma förbi, som närmas skiljde ett mål mellan lagen. Mot slutet av matchen drygade Sverige ut ledningen och vann till slut med fem mål. Matchen slutade 30–25.

– Vi vet från början att det ska bli en tuff match och vi går in med inställningen att vi ska vinna, det finns inget annat. Ungern är ett bra lag men jag tycker vi står bra bakåt hela matchen. Vi har lite problem framåt stundtals men det är skönt att vi kan knyta ihop säcken och vinna, säger målvakt Johanna Bundsen till Viaplay.

Sävehofs Bundsen kom in i första halvlek i stället för Jessica Ryde och stod för elva räddningar, över 40 procent.

– Jag kom in i första men kände inte helt att jag kom in i det. Jag fick en räddning precis det sista som hände i första och det gjorde mycket, jag kommer in i andra med en go känsla och bara kör. Jag försöker göra det jag kan, säger hon.

ANNONS

Roberts hade show

Lagkapten Jamina Roberts fick till att lossna rejält och blev Sveriges bästa målskytt i matchen med nio fullträff och stod dessutom för tolv assist. I matchen gjorde hon dessutom sitt 500:e landslagsmål.

– Det är skönt, det har varit lite knackigt det senaste så det var skönt att det släppte lite. När man väl får in några får man också lite självförtroende, säger Roberts till Viaplay.

Önnereds Linn Hansson, som kallades in till den svenska truppen inför måndagens match, fick göra mästerskapsdebut och tackade för det förtroendet med att göra sitt första mästerskapsmål.

Segern innebär att Sverige fortfarande kan nå semifinal. Det krävs svensk seger mot Kroatien på onsdag (klockan 18) men också att Norge besegrar Danmark samma kväll och att Slovenien slår Ungern.

– Vi vet att det är viktiga matcher framöver. Vi måste vinna och vi ska göra allt för att göra det, säger Bundsen.

Fakta: Sveriges förutsättningar

Tabellen i mellanrundan:

1) Norge, 4 spelade matcher, 6 poäng

2) Danmark, 4, 6

3) Slovenien, 4, 4

4) Sverige, 4, 4

5) Kroatien, 4, 2

6) Ungern, 4, 0

Sveriges nästa match:

Kroatien–Sverige, onsdag 16/11 klockan 18.00.

Två lag tar sig vidare från mellanrundan till semifinal. Alla lag tar med sig de poäng som de spelat till sig i gruppspelet mot övriga avancerande lag. Sverige, Danmark och Slovenien har slagit varandra i gruppspelet innan mellanrundan och fick därför med sig två poäng vardera.

Om flera lag hamnar på samma poäng avgörs vilka som går vidare i följande steg:

1) Inbördes möten

2) Målskillnad i inbördes möten

3) Flest gjorda mål i inbördes möten

4) Total målskillnad

5) Totalt antal gjorda mål

(TT)

LÄS MER:Linn Hansson kallas in till EM-truppen

LÄS MER:Norska löftet till Sverige: "Kan räkna med oss"

LÄS MER:Norge pressades hårt – klart för semifinal

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS