Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/16

Sverige besegrade Kroatien efter en bragdartad insats

Sverige stod för en minst sagt bragdartad insats när man slog storfavoriten, samt hemmanationen, Kroatien med 35-31 i handbolls-EM.
En seger, i kombination med Islands förlust tidigare under dagen, som innebär fyra poäng och stor fördel när man kliver in i mellanrundan.

Det svaga försvaret som darrade under premiären mot Island var ett minne blott, Andreas Palicka stod för flertalet avgörande räddningar och de blågula herrarna stod för en skoningslös offensiv.

– Efter förra matchen (Serbien) släppte tyngden från axlarna, vi kunde slappna av och bara spela ut, säger Albin Lagergren till TV3.

Svensk ledning 17–12 i paus växte till sju mål när Sverige rivstartade andra halvlek, bland annat efter att Mikael Appelgren hoppat in och räddat en straff.

– Det är fantastiskt, vi håller på att göra något fantastiskt, sa målvakt Andreas Palicka till TV3 när han satt sig på bänken under matchen.

KRÖNIKA: Vasell: Skrällen doftar medalj

Stod mot Kroatisk forcering

Det spelade ingen roll att man mötte värdnationen och storfavoriten Kroatien inför ett fullsatt Spaladium Arena i Split.

Sverige fortsatte att vara sylvasst framåt och ledde som mest med nio mål. När den kroatiska slutforceringen väl kom var det för sent.

- Jag tror att det handlar om att släppa handbromsen, att inte tro att vi är bra innan vi gjort det. Vi gjorde det mot Serbien och framför allt i dag, säger Max Darj.

"Nu ligger vägen öppen igen"

Svenskarna stod helt enkelt för en bragdartad prestation när man till slut vann med 35-31 – en av de stora hjältarna hette Albin Lagergren. Med sina sex mål blev han Sveriges bästa målskytt.

Segern, i kombination med att Serbien slog Island tidigare under dagen, innebär därmed att man får med sig fyra viktiga poäng till mellanrundan. Något som kommer bli av stor tyngd i jakten på en slutspelsplats.

– Det är otroligt skönt och viktigt. Nu ligger vägen öppen igen, säger Darj.

Sverige möter i nästa match Frankrike i Zagreb på lördag. Därefter väntar Vitryssland (måndag) och Norge (onsdag).

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.