Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Svenska radarparet gör EM-debut

I 16 år har Mirza Kurtagic, 32, och Mattias Wettervik, 33, spelat och dömt handboll tillsammans. Nu står den västsvenska duon inför sitt hittills största uppdrag – att döma handbolls-EM på hemmaplan.

I dag samlas de i Stockholm med övriga EM-domare för genomgång och ett sista regelprov innan det bär ut på fältet. 
För Mirza och Mattias innebär det Kristianstad (Grupp B) och Malmö (grupp C). Sverige som spelar i grupp A kommer de förstås inte i närheten av.

Tränat med app

För domarteamets del började EM-uppladdningen i Wien i slutet av augusti.
- Vi gick igenom en rad mentala och fysiska tester som vi behövde bli godkända i. Därefter har vi kört vidare på egen hand, bland annat har vi jobbat efter en träningsapp med personliga mål, berättar Mirza Kurtagic för GP.
2014 blev domarduon först med att ta emot det då nyinstiftade priset Årets domare, och det är onekligen ett rutinerat team som inom kort tar sig an den europeiska handbollseliten.

Dömt CL och VM

Förutom hundratals matcher i elitserierna, SHE och Handbollsligan (där de dömde fredagens rafflande derby mellan Sävehof och Redbergslid) har de dömt Champions League och kan på sina cv:n även sätta upp ungdoms-EM och ungdoms-VM.
- Stundande EM blir vårt första seniormästerskap, vårt hittills största uppdrag, säger Mirza Kurtagic.
Båda växte upp i Uddevalla och har hängt ihop genom handbollen sedan de var 16 år. Först som spelare (division 1 som högst) därefter som domarpar.

Färre hotellnätter med frun

Den långa tiden och det myckna umgänget har gjort dem till nära vänner som kan varandra utan och innan.
- Jag har haft fler hotellnätter med Mattias än vad jag har haft med min fru, säger Mirza med ett skratt. 
Något glidarliv som etablerade domare är det dock inte frågan om. Båda jobbar heltid, Mattias som idrottslärare och Mirza som tjänsteman på ett transportföretag. Långa dagar och många mil i bil blir det i samband med domaruppdragen.
- Det är inte för glamouren eller pengarna som vi gör det här, snarare är det kärleken till sporten, till handbollen, som driver på. I grunden är det här vår hobby, säger Mirza Kurtagic.

Kan hetta till i spelet

Som domare är man ofta utsatt för diverse tyckanden men Mirza Kurtagic tycker överlag att klimatet är bra.
- Vi dömer i huvudsak i Handbollsligan (tidigare elitserien för herrar) och där tycker jag att det mestadels fungerar bra, med åren blir man bekant med både spelare och ledare Men visst kan det hetta till i stridens hetta. Det ingår till viss del i spelet och man kan man ta det i stunden, så länge det inte blir personligt, betonar han fortsätter:
- Ska jag vara ärlig så är det bara att gå till mig själv, som spelare hände det att jag fick rött kort så jag vet hur det kan vara, en erfarenhet jag tagit mig, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.