Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Svenska ilskan: "Det låter helt sjukt! Så diskriminerande"

Nyheterna om att spanska spelare tvingats skriva "anti-gravidkontrakt" upprör känslorna i det svenska landslaget. – Det låter helt sjukt! Så diskriminerande, säger Ida Odén till GP.

Spanska handbollsklubbar har skrivit in antigraviditetsklausuler i kontrakt med damspelare, skriver tidningen El Mundo. Den före detta spanska landsslagsspelaren Begoña Fernández skriver på Twitter att hon skrivit på sådana kontrakt – och vittnar om hur en ung lagkamrat fick sitt kontrakt rivet när hon blev gravid, för att sedan erbjudas ett nytt kontrakt efter att ha drabbats av missfall.
– Det låter helt sjukt! Så diskriminerande, säger den svenska landslagsstjärnan Ida Odén till GP.

LÄS OCKSÅ: Spanska klubbar sparkar gravida spelare

Ida Odén har återupptagit sin karriär i både Sävehof och det svenska landslaget efter att ha blivit mamma till en son. Hon berättar att hon aldrig varit med om något liknande under sin karriär – men att det förekommer.
– Jag har faktiskt inte hört om det tidigare. Men nu när jag frågar runt lite i landslaget så var det andra som hört om det, säger hon.

Skadade Johanna Ahlm som rehabtränar efter en korsbandsskada hade troligen varit med i EM-truppen om hon inte skadat sig. Hon berättar att det i Danmark pratades om det, men att en stark spelarförening satte stopp.
– Jag vet att man pratade om det lite i Viborg efter en säsong med många gravida. Men det var mer att man skulle hjälpa till lite på kontoret och inte få full lön. I Danmark är det också hyfsat vanligt med att man blir gravid och vill spela vidare. Det finns också en stark spelarförening som aldrig skulle tillåta något sådant i ett kontrakt, säger hon till GP och fortsätter.
– Jag kan förstå att det kan vara tungt för en klubb med en eller flera spelare gravida. Alternativet är ju att vi som kvinnor måste sluta spela tidigare och då tror jag ändå de flesta önskar man är borta en säsong men ändå kan komma tillbaka och på så sätt förlänga sin karriär.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.