Svensk storseger i EM-kvalet – krossade Island

Med en fjärdeplats från OS i ryggen inledde de svenska handbollsdamerna sin resa mot EM 2022 med att krossa Island i den första kvalmatchen med 30–17.
– Vi vinner utan tvekan, säger målvakten Jessica Ryde.

ANNONS
|

På de 24 tidigare mötena har det bara blivit svensk förlust vid två tillfällen, och redan i den första halvleken visade Sverige att den siffran skulle förbli oförändrad. I halvlek hade Sverige spelat till sig en niomålsledning, 14–5, inför de drygt 2 000 åskådarna i Eskilstuna.

Sverige slog inte av på takten i andra halvlek, och segersiffrorna skrevs till slut till förkrossande 30–17.

– Det är skönt! Vi ska ju vinna den här matchen, men vi visar att vi tar den seriöst och vinner utan tvekan, säger målvakten Jessica Ryde.

Sverige är ett av de lag med störst press på sig att nå EM-slutspelet. När journalister på det europeiska förbundets begäran rankat de kvalande lagen är det bara Frankrike som är större favoriter än Sverige.

ANNONS

"Hårt jobb"

– Det är jättesmickrande, jättekul. Men det är ett hårt jobb för att man ska ha chans på medalj, nu ska vi jobba från och med nu fram mot mästerskapet. Rankning kan man inte göra så mycket med förutom att påminnas om att det är ett hårt jobb för att nå upp till de förväntningarna, säger Ryde.

Sverige spelar nästa match i kvalet redan på söndag klockan 17, mot Turkiet. Matchen sänds i TV6.

EM avgörs 4–20 november 2022 i Ljubljana (Slovenien), Celje (Slovenien), Skopje (Nordmakedonien) och Podgorica (Montenegro).

Sävehofs Jamina Roberts hade en stor betydelse för Sverige, med sina sex mål. Det gjorde att hon var bästa målskytt i matchen.

Sverige målskyttar:

Jamina Roberts 6, Nathalie Hagman 4, Elin Hansson 4, Carin Strömberg 4, Linn Blohm 3, Melissa Petrén 3, Nina Dano 3, Clara Lerby 1, Mathilda Lundström 1, Anna Lagerquist 1, Emma Lindqvist 1

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS