Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/3

Svårt test direkt för Sävehof i CL: "Tuffaste matchen i världen"

Herrlaget gör succé i Europa. Stärkta av klubbkamraterna går Sävehofs damer in i Champions League – och de inleder mot svårast möjliga motstånd.
– Det är den tuffaste matchen ett damlag kan spela i världen, säger Sävehofkaptenen Linnea Pettersson.

Klubbens herrlaget har inlett med tre raka segrar. Under söndagen går Sävehofs damer in i Champions League.

– Vi har ju den absolut yngsta truppen den här säsongen. Det är mycket erfarenhet och rutin i de andra lagen som vi kanske inte har men som vi förhoppningsvis kan skapa oss den här säsongen, säger lagkapten Linnea Pettersson.

Att klubbens herrlag inlett sin Champions League-säsong på bästa sätt tror sportchef Emil Berggren är positivt även för damerna.

– Man är vänner med varandra så positivism och god stämning är nyckeln i nästan allt. Att damerna tog SM-guld i våras är jag övertygad om spelade in på att killarna gjorde det sen.

Linnea Pettersson håller med:

– Med dem (herrlaget) visste man verkligen inte var de skulle stå mot internationellt motstånd för det är några år sedan de var där. Att de går in och gör det så bra är jätteinspirerande och det är klart att vi vill visa att vi också kan vara där och utmana.

"Mycket läropengar"

Förra året slutade lagets Europaäventyr med sex storförluster på sex matcher och en sistaplats i gruppen. I år hoppas Sävehof på större framgång.

– Det blir väldigt mycket läropengar men också extremt kul om vi kan knipa en poäng, säger Pettersson.

Emil Berggren säger att man inte satt upp något mål för hur långt laget ska gå i Europa utan att det lika mycket som resultat handlar om utveckling.

– Vi har många nya i truppen och det är fortsatt tidigt på säsongen så vi pratar mycket om utveckling, att spela ihop oss och att folk ska bli bättre.

Berggren ser dock att laget har större chans att sig vidare i år än förra året.

– Det är klart vi hoppas på att inte komma sist i gruppen som förra året, så vi kan gå vidare. Förra året var gruppen nästintill omöjlig, där är vi inte i år. Det känns som vi kan hävda oss lite i år.

Inleder mot fjolårsvinnarna

I gruppen där tre av fyra lag går vidare finns de tre senaste årens CL-mästare ungerska Györi, slovenska Krim Mercator och tjeckiska Banik Most.

Sävehof börjar med tuffast möjliga test. Under söndagen väntar Györi på bortaplan.

– Det är den tuffaste matchen ett damlag kan spela i världen. Det ska bli jätteroligt, det är inte många svenska lag som får den möjligheten. Jag har spelat där en gång tidigare och det är bland det häftigaste jag gjort, säger Linnea Pettersson.

Med Champions League inleds också en period av tuffare matchande när Europaspel och seriespel varvas.

– Handbollen kommer ta all fokus de här veckorna med två matcher i veckan, och sen blir det lugnare träningar däremellan, säger Pettersson.

Läget är detsamma som förra året och trots att det då blev idel förluster i CL ser Pettersson att Europaspelet var en styrka för laget.

– Jag tror det hade varit svårt att ta det sista steget i slutspelet om vi inte matchats mot så bra lag i Europa, även om vi inte vann någon match där.

Ska alltid spela i Europa

Sävehof är sedan länge etablerad som en av Sveriges bästa klubbar på både dam- och herrsidan. När det kommer till spel i Europa säger Emil Berggren att laget ska etablera sig som ett lag som alltid finns med – dock inte nödvändigtvis i Champions League.

– De gör ju om Champions League på herrsidan och det kommer komma en ändring på damsidan också, så det kommer bli mycket svårare att vara med där i framtiden. Vi får se hur de kommer bli men Sävehof som klubb vill alltid spela i Europa, sen om det är i CL eller i EHF-cupen, det får framtiden visa.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.