Stort drama när Sverige föll – utslaget ur EM

Sverige är utslaget ur hemma-EM. Trots en tapper insats och stor dramatik räckte blågult inte till mot Norge. Förlusten gör att semifinal-chansen, med två gruppspelsmatcher kvar, är borta.
– Otroligt surt, säger Andreas Nilsson

|

Slovenien hade förlorat under eftermiddagen. Portugal likaså.

Två drömresultat för hårt pressade Sverige, vars chanser till semifinal ökade redan innan avkast mot Norge.

Men efter 60 minuters handboll mot grannlandet spelade det mindre roll.

Sverige kunde aldrig rubba Norge trots tappert kämpande ända in på mållinjen. Slutsiffrorna skrevs till 23–20 och det är därmed klart att hemma-EM tar stopp i mellanrundan för blågult. Semifinal-chansen är redan borta även om matcher mot Ungern och Island återstår.

– Det är otroligt surt, vi är ute ur EM. Tråkigt, säger Andreas Nilsson i den mixade zonen efter matchen.

Uttåget till trots så gjorde Sverige en klart bättre insats än senast mot Portugal och kämpade tappert hela vägen in till slutsignal.

– I dag var det ett helt annat lag som stod på banan mot Norge, som vi ändå pressade i slutet, säger Nilsson.

I ett fullsatt och kokande Malmö arena inledde Norge bäst och klev tidigt upp i 5–2-ledning. En storspelande Andreas Palicka i mål gjorde dock att Sverige gavs möjlighet att komma tillbaka – och efter tre raka hemmamål så var det helt jämnt efter knappa kvarten.

Fem minuter senare hade gästerna återtagit ledningen, men det skiljde bara ett mål. Under slutdelen av den första halvleken tappade Sverige fokus.

Fyra mål bakom i paus

Ett par enkla misstag, något tveksamt domslut och marginaler emot innebar att norrmännen kunde dra ifrån.

Andreas Palicka fortsatte att briljera längst bak med räddad straff och ytterligare ett par vassa parader – det räckte dock inte till mer än fyra måls underläge i paus.

12–8, fördel Norge halvvägs. Det här efter en halvlek där Sverige långa stunder ändå stod upp bra.

– Jag tycker vi är mycket bättre på benen idag, vi spelar mot ett jättebra lag som inte gör några som helst tekniska fel. Skillnaden i dag är att vi gjort några tekniska fel för mycket och bränner några lägen. Jag har ändå en positiv känsla, vi behöver bara vara lite mer kalla, sade Andreas Palicka till TV6 i paus.

Förbundskapten Kristjan Andrésson:

– Jag tycker att försvarsmässigt gör vi en bra insats och ”Palle” gör en bra insats i målet. Jag skulle vilja att vi kunde straffa dem lite mer i kontringsspelet. Anfallsmässigt sliter vi med vissa frilägen vi missar. Vi behöver dra isär dem lite mer och få lite större ytor, det är det vi pratat om, sade han.

Sagosen briljerade

Starten på andra halvlek blev dock inte vad Sverige önskat.

Norge, hela tiden anförda av storstjärnan Sander Sagosen, trummade igång fint och klev snabbt upp i sex måls ledning.

15–9.

Sverige vägrade ge vika och täppte till avståndet till tre bollar – men Norge ryckte igen.

Och så höll det på.

Femton minuter kvar – tre måls skillnad.

Tio minuter kvar utökad norsk ledning – fyra måls skillnad.

Fem minuter kvar – tre måls skillnad.

Men så i slutminuterna åt sig Sverige till slut ännu närmare.

Kim Ekdahl satsade, hoppade och dundrade in 20–22. Trycket från publiken ökade och Sverige hade vittring.

När Norge i nästa anfall missade blev det ännu mer dramatiskt.

Andreas Nilsson fick chansen att krympa avståndet – men skottet räddades. I nästa försök skickade Jim Gottfridsson bollen i ribbans underkant.

Mikael Appelgren, som byttes in en bit i andra halvlek, nöp ett avslut från Sagosen – och gav Sverige en chans till att närma sig.

Men inte heller den gången kunde Sverige få bollen i mål.

Sverige kom aldrig närmare än två mål bakom. Förlusten med 20–23 innebär alltså att alla chanser att nå semifinal är borta för svensk del.