Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stjärnskottet utmanar veteranen: "Ser det som positiv"

Sverige har två starka högersexor. Veteranen och novisen. Nathalie Hagman gör sitt femte mästerskap – Emma Ekenman-Fernis står inför sitt första.

Sverige har två starka högersexor. Veteranen och novisen.
Nathalie Hagman gör sitt femte mästerskap – Emma Ekenman-Fernis står inför sitt första.
EM 2010 gjorde Nathalie Hagman, 25, sitt första mästerskap.
Sex år senare är hon en av Sveriges största stjärnor. Men konkurrensen är tuff – även för en spelare av Hagmans kaliber. Under EM får hon göra upp om speltiden på kanten med Sävehofs stjärnskott, Emma Ekenman-Fernis, 20.
– Jag ser det som positivt att det har hänt något på högerkanten, säger Hagman.

Och hon tycker att lagkompisen besitter flera vassa egenskaper.
– Hon är en duktig försvarsspelare och hon är duktig i skottläget. Oftast har kantspelare ett särskilt avslut som de använder sig av, men hon har många olika varianter. Det tycker jag är en stor styrka, säger hon.

Hagman har två EM-medaljer och har gjort 97 A-landskamper. Vid OS i Rio togs hon ut i turneringens All star team. En diger meritlista – ändå ser hon ser sig inte som given.
– Jag antar att det finns en tanke om att använda oss båda. Jag tror att jag och Emma kompletterar varandra bra. Vi är två duktiga högersexor och jag tycker båda förtjänar en hel del speltid.

Hur skiljer ni er som spelare?
– Jag är väl kanske en spelare som gör lite mer spontana saker medan man lite mer vet vad man får av Emma, säger hon.
Har du något tips till Emma inför första mästerskapet?
– Jag hoppas att jag ska kunna hjälpa henne att känna en trygghet så att hon gör det hon är bra på, säger hon och fortsätter:
– När du är ung är det bara in och köra, inte tänka så mycket som man gör när man blir äldre, haha.

För Emma Ekenman-Fernis, med fem A-kamper, är EM ett enda stort äventyr.
Sedan hon kom till Sävehof från huvudstaden för ett och ett halvt år sedan har karriären fått raketfart.

Hon har etablerat sig som nyckelspelare (och straffläggare) i mästarlaget, fått internationell rutin i form av spel i Champions League och – tagit sin in i A-landslaget med en plats i EM-truppen.
– Det är knappt så att jag har fattat det själv, allt har gått väldigt snabbt, säger hon.
Men hon har heller ingen anledning att be om ursäkt för framgången. Emma Ekenman-Fernis är målmedveten i sin satsning och tränar hårt.

Under Hagmans frånvaro i genrepet mot Frankrike fick hon chansen – och tog den. Emma gjorde tre mål, varav två på straff. Just straffläggandet är något hon har utvecklat i Sävehof.
– Jag gillar att lägga straffar och brukar träna extra på det. Av någon anledning blir jag sällan nervös, bollen ska bara in, säger hon.

Men inför första mästerskapet som senior finns också en ödmjukhet.
– Det är klart att man har mycket att ta in. Samtidigt tror jag att det inte man ska tänka för mycket. Det handlar om att spela match, det är bara att köra…

Konkurrensen med etablerade Nathalie Hagman är förstås stenhård.
– Hon är fantastisk, världsklass rakt igenom. Där har jag mycket att lära. Men som sagt … kommer chansen så tar jag den.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.