Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stjärnornas pik mot fansen: "Behöver mer stöd"

Bra stöd och en hög ljudkuliss - men bara 6102 åskådare på plats. Publiken svek när handbolls-EM kom till Göteborg och Scandinavium. – Det är väl godkänt, men fan, vi behöver ännu mer stöd, säger Loui Sand till GP.

Mäktig inramning på Hovet i Stockholm under det första gruppspelet - inte minst i premiären mot Spanien då det var utsålt. Det uppskattades stort av spelarna. 
– Det var en helt grym känsla som är svår att förklara. Med all den här publiken och stödet vi hade …, sa Olivia Mellegård, till vardags i Sävehof, om den svenska publiken efter mötet med Spanien. 

När det var dags för mellanrundan i mästerskapet flyttade Sverige vidare till västkusten för att spela sina matcher i Göteborg, i vad som i mångas ögon betraktas som Sveriges handbollshuvudstad. Men väl på plats i Göteborg möttes landslaget av ett förvånansvärt svalt intresse. 
Dagen innan nyckelmatchen mot Nederländerna hade det bara sålts drygt 4500 biljetter till ett Scandinavium som under EM har en publikkapacitet 10 500 åskådare. 
– Vi måste ju över 5000, sa EM-generalen Frank Ström till Sportbladet inför matchen.
 
När det väl blev match i Scandinavium dök 6102 åskådare upp för att stötta Sverige. Loui Sand är uppvuxen i Göteborg och spelar till vardags i Sävehof, inför matchen hade hon i media uppmanat alla supportrar att köpa biljett och komma och stötta Sverige. Efter förlusten mot Nederländerna i den första omgången av mellanrundan hyllade hon fansen som var på plats - men skickade än en gång en vädjan till alla fans som valde att stanna hemma.  
– Vi är jätteglada för det stöd som vi fick, de som är här hjälpte oss, men fan vi behöver mer stöd, snälla kom hit. 

Hade du väntat dig ett större intresse?
– Ja, jo det hade jag nog gjort. Men då är jag i och för sig göteborgare, jag vill ju att hela stan ska komma och titta på oss. 

Efter förlusten mot Nederländerna är läget prekärt för värdnationen. Med största sannolikhet krävs minst tre poäng på de två återstående matcherna mot Frankrike och Tyskland för att ett semifinalavancemang ska finnas inom räckhåll. Och för att bättra på oddsen att nå dit tror Sand det behövs ännu bättre support.  
– Vi får deppa ihop några timmar här, sedan är det fullt fokus på det som återstår. Då hoppas jag att det kommer minst lika mycket publik. 
Hon fortsätter: 
– Vi i laget försöker så gott vi kan, på många olika sätt för att dra folk. Vi lägger upp på sociala medier och allt sådant. Vi vet att det är många som lyssnar på oss och vill hjälpa oss. Det ska de fortsätta med, gör de det, då kommer vi vinna nästa match. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.