Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Stjärnan om skadeoron: "Jag grät för ett helt år"

Att spela ett mästerskap på hemmaplan har varit något hon drömt om länge. Så när Isabelle Gulldén dagarna innan EM skadade låret blev det svårt för stjärnan att hålla känslorna i schack. – Jag grät för ett helt år, säger hon till GP.

En enorm längtan. Något hon har tänkt på varje dag under lång tid. Handbollslandslagets största stjärna, Isabelle Gulldén, till vardags i CSM Bukarest, drar sig inte för att ta till stora ord när hon beskriver hur mycket ett EM på hemmaplan betyder för henne. 
– Jag har tänkt på det i princip hela tiden hemma i Rumänien. Jag tänker på det när jag gör en dålig match. ”Åh hur ska det gå nu" eller "nu måste jag hitta formen”. Det är ett otroligt viktigt mästerskap som väntar. 

Hur högt rankar du ett EM på hemmaplan? 
– På förhand rankar jag det som ett av de absolut roligaste mästerskapen. Nu när jag bor så långt bort blir det ännu mer speciellt att få komma hem och spela inför svenska fans och vår hemmapublik. Det gör jag inte så ofta. På förhand är det nog faktiskt det största och roligaste mästerskapet. 

Och vill det sig väl kan det bli spel i din hemstad, Göteborg, också. Extra speciellt?
– Göteborg är hemma. Det är den bästa staden. När jag kommer springa in i Scandinavium blir det extra speciellt. Även om tanken på ett fullsatt Hovet också är något som får mig att le stort, så är Göteborg ändå Göteborg.   

I förra veckan samlade förbundskapten Henrik Signell sin trupp och under helgen spelade landslaget två träningsmatcher mot Tyskland för att slipa formen. Isabelle Gulldén spelade i båda mötena – men i den andra träningskampen tvingades hon utgå en bit in i andra halvlek med ett skadat lår. 
– Jag skulle göra en fint, då högg det till. Det var bara att gå av. 

Med tanke på vad som väntar började omedelbart oro att gro hos 27-åringen. 
– Jag kan ju säga att det inte var lite tårar som kom. Jag grät för ett helt år där. Jag kan nog inte gråta mer nu på ett bra tag. 
Hon fortsätter:
– Det är hemskt. Det är ju en dröm som ligger framför en. Och när det då hände... man hann tänka en miljon tankar om hur den drömmen skulle försvinna rakt framför näsan på en - med en vecka kvar. Man blev rädd och orolig och målade upp det som värre än vad det faktiskt verkar vara...

Under tisdagen undersöktes Gulldén. Spel i genrepet mot Frankrike i Alingsås, det sista avstampet innan premiären, kunde snart uteslutas. Men efter undersökningen med magnetröntgen kunde konstateras att hon – om inget oförutsett händer under de sista dagarna innan premiären – kommer att vara med på planen på söndag mot Spanien. 
– Det är en stor lättnad att det visade sig att det inte var någon skada och att rehabiliteringen går framåt. 

Hur ser du på era möjligheter i EM, vad tycker du är ett rimligt mål? 
– Det är ju lite ovisst med skadorna nu. Vi vet att det kommer bli tufft. Men vi vill ju inte gå in med inställningen att vi ska komma åtta. Jag tycker vi har en bra möjlighet att nå en semifinal. Det är där jag vill sätta ribban - det målet jag vill nå. 

Gulldén, nyligen nominerad till det prestigefyllda Jerringpriset, har haft ett lyckat 2016 där Champions League-titeln i våras är det som sticker ut allra mest. Hon säger själv att hon ser den senaste säsongen som hennes bästa någonsin. "Bella" är den stora stjärnan i landslaget. Hon är den som förväntas bära det svenska spelet. 
– Jag vet att det är press på mig utifrån och jag vet att om jag inte presterar varje match så kommer jag få höra det. Men det är inget jag bryr mig om. Pressen jag känner är den jag alltid sätter på mig själv - och jag har höga krav på mig själv. Känner jag mig nöjd med en match är det lite skit samma vad alla andra tänker och tycker.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.