Spelarna i Sävehof vill bidra till integration på Angeredsgymnasiet

Att vinna handbollsmatcher är inte det enda uppdraget man har som Sävehofspelare. De får även jobba med integration. Till exempel genom att hålla i handbollslektioner för elever på Angeredsgymnasiets språkintro. – Förhoppningsvis kan vi använda handbollen för att skapa gemenskap, säger Vetle Eck Aga i Sävehof.

ANNONS
|

Det är onsdag förmiddag och gymnastiksalen i Angered Arena är fylld av ungdomar som går språkintroduktion på Angeredsgymnasiet. I ena målet står Sävehofs lagkapten Jonathan Edvardsson. Ett gäng ungdomar har radat upp sig med varsin handboll för att bombardera den nyblivne guldhjälten med skott.

Pang, pang, pang. Edvardsson skrattar medan han försöker värja sig för bollarna som kommer flygande, alla på en gång. Ungdomarna får ett nytt försök. Men den här gången har han förberett sig med två gymnastikmattor som skydd.

I andra änden av salen spelar ett gäng match, med Sävehofsspelarna Jamina Roberts och Vetle Eck Aga. 18-årige Mohammed Timraz hoppar upp och stänker dit en boll i nät.

ANNONS

– Jag kan redan det här, säger han och skrattar.

LÄS MER:Sävehof svenska mästare i handboll efter seger mot IFK Skövde

Mohammed Timraz är en av eleverna på språkintro som får testa på handboll med elitspelare idag. Men till skillnad från många andra har Mohammed spelat en hel del tidigare.

– Jag var faktiskt med i ett handbollslag hemma i Palestina. Sen för tre år sedan kom jag hit till Sverige och jag har inte spelat sedan dess. Det var riktigt kul att få göra det igen, säger Mohammed Timraz.

"En enkel väg in i samhället”

IK Sävehof och Angeredsgymnasiet har haft ett samarbete i flera år, som en del i klubbens CSR-arbete (corporate social responsibility). Tanken är att föreningen ska bidra till att integrera nyanlända ungdomar i samhället. Några Sävehofspelare brukar komma ut till skolan och hålla i handbollspass. Utöver det har eleverna fått komma till Partille Arena och titta på A-lagsmatcher. De har även fått hjälpa till vid Partille cup, där flera elever även fått sommarjobb.

LÄS MER:Efter inställd Partille cup: Sävehof startar pantinsamling

Under pandemin har många av dessa aktiviteter fått skjutas upp. Istället har de tillsammans plockat skräp och skickat hälsningar digitalt. Till slut har det nu blivit dags att träffas och spela handboll igen.

Jamina Roberts, Linnea Pettersson, Vetle Eck Aga, Jonathan Edvardsson och Emil Berlin är de Sävehofspelare som kommit till Angeredsgymnasiet.

ANNONS

För Jonathan Edvardsson är detta sista gången, eftersom han blir proffs i tyska Hannover till nästa säsong.

– Det gäller att ta tillvara på det här tillfället. Jag är tacksam för att få vara en del av detta. Det är bara roligt, säger han.

LÄS MER:Sävehof bekräftar: Jonathan Edvardsson lämnar

Jonathan Edvardsson tycker att idrotten bidrar till samhörighet och gemenskap. Och han tror att just det kan vara viktigt för eleverna på Angeredsgymnasiet.

– Handboll i grunden är bara ett gäng som leker med en boll. Det är ett sätt att lära känna varandra och lära sig samsas. Sport är ett väldigt bra sätt att integrera människor, och jag tror det kan vara en enkel väg in i samhället för ungdomarna här. Dels att träffa nya människor, dels att bli bättre på språket, säger han.

Inspirerar fler tjejer att idrotta

Trots att många av eleverna aldrig rört en handboll förut engagerar de sig direkt i sporten. 18-åriga Saynab Ahmed börjar drömma om att få spela handboll i ett lag.

– Det här var verkligen jätteroligt. Jag hoppas få spela mycket mer framöver och kommer börja titta på Sävehofs matcher, säger hon.

Saynab kom till Sverige från Etiopien för lite mer än två år sedan. Hon har redan hunnit lära sig mycket svenska, men tillfällen som detta gör att hon utvecklas ännu mer.

ANNONS

– Jag har lärt mig många nya ord idag när handbollsspelarna var här. Det här är ett bra tillfälle att få träffa olika människor och dela med sig av erfarenheter till varandra. De lär oss många nya grejer.

Saynab Ahmed går språkintro på Angeredsgymnasiet. Hon var med på träningen med IK Sävehof - och har fått blodat tand för handboll.
Saynab Ahmed går språkintro på Angeredsgymnasiet. Hon var med på träningen med IK Sävehof - och har fått blodat tand för handboll. Bild: Nora Lorek

Att det var duktiga elitspelare som kom till Angeredsgymnasiet gör det bara ännu roligare, tycker Saynab Ahmed.

– Det är häftigt att få träffa kända spelare. Om jag ska börja spela handboll kan de vara mina förebilder, säger hon.

Just att vara en förebild är något landslagsstjärnan Jamina Roberts lyfter fram. Det första gången hon är med och träffar ungdomarna på Angeredsgymnasiet. Men Sävehofs vänsternia har redan märkt hur mycket små saker som detta, eller att få titta på sin första handbollsmatch kan betyda.

– När eleverna här var på vår match var det många tjejer som tyckte det var extra kul att se andra tjejer spela. Jag hoppas att vi kan inspirera unga tjejer att börja med idrott. De kanske inte ens har tänkt tanken innan det här.

LÄS MER:Sävehofs bjuder skolungdomar på match

För Jamina Roberts var det självklart att ställa upp när hon fick frågan.

– Det är bara kul att få vara med. Om man är med i en förening finns det ju saker man måste hjälpa till med. Då är ju det här mycket roligare än att gå runt och sälja lotter till exempel. Förhoppningsvis kan vi bidra till ökad fysisk aktivitet, säger hon.

ANNONS

Och det verkar som att det här projektet gjort att många börjat uppskatta handboll. Anette Tingets, som är CSR-ansvarig i Sävehof, berättar:

– Förra året kom eleverna till Partille Arena och kollade på både damernas och herrarnas match samma kväll. Jag minns hur chockad jag blev att de orkade hålla igång och vara så entusiastiska hela kvällen. Det var härligt att se, säger hon.

”Då får man energi tillbaka”

Vetle Eck Aga börjar bli svettig i ansiktet, men har ett ständigt leende på läpparna när han instruerar eleverna. Den norske försvarsbjässen har tagit huvudansvaret för dagens idrottslektion och brinner för Sävehofs sociala arbete.

– Det här var en anledning till att jag valde att spela i Sävehof. Det är en stor handbollsklubb med många supportrar, men också att de tar ett samhällsansvar. Jag tycker det är jätteviktigt och något alla föreningar bör göra, säger han.

LÄS MER:Så här kan Sävehof se ut nästa säsong

Sävehofs spelare har egentligen semester nu och Vetle Eck Aga hade lika gärna kunnat vara ute på landet eller spelat golf. Men han prioriterar de här tillfällena högt.

– Nu har vi inte kunnat göra det här på länge på grund av pandemin. Så det var efterlängtat. Det är så kul att få all energi från ungdomarna. När man visar engagemang och att man verkligen bryr sig, då får man energi tillbaka. Det ger mig mycket att få se hur roligt de har.

ANNONS
Här i Angered Arena har eleverna på Angeredsgymnasiet sina lektioner. Och hit kom fem spelare från Sävehof på besök för att visa lite handboll och skapa glädje för skolungdomarna. ”Det ger mig mycket att få se hur roligt de har”, säger Sävehofs Vetle Eck Aga.
Här i Angered Arena har eleverna på Angeredsgymnasiet sina lektioner. Och hit kom fem spelare från Sävehof på besök för att visa lite handboll och skapa glädje för skolungdomarna. ”Det ger mig mycket att få se hur roligt de har”, säger Sävehofs Vetle Eck Aga. Bild: Nora Lorek

Norrmannen tycker att flera av ungdomarna var riktigt talangfulla. Bland annat sa han åt en kille att sluta vara fotbollsmålvakt för att bli handbollsmålvakt istället.

Även Mohammed Timraz, som spelat handboll i Palestina tidigare, spelar fotboll. Men nu börjar han fundera på att lägga om sitt fokus.

– Jag gillar fotboll, men för mig är ändå handboll nummer ett. Jag får se till att börja i ett lag nu efter det här, säger han.

Sävehofs CSR-arbete (Corporate social responsibility)

Under sloganen ”Arenor som förenar” har idrotten och näringslivet gått ihop för att främja integration. IK Sävehof och Angeredsgymnasiet har haft ett samarbete i flera år. Spelare från Sävehof har hållit i handbollslektioner på Angeredsgymnasiet och elever från skolan har varit i Partille Arena på Sävehofsmatcher. Utöver det har de haft så kallad ”Plogging”. Då har elever från Angeredsgymnasiet, elever från handbollsgymnasiet i Partille och spelare i Sävehofs A-lag plockat skräp tillsammans. Målet är att bygga broar, bidra till språklig utveckling och integrera olika människor med varandra.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS