Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johanna Bundsen (till vänster) och Filippa Idéhn. Bild: Bildbyrån

Slåss om platsen - men stöttar varandra

I Johanna Bundsen och Filippa Idéhn har Sverige två stabila EM-målvakter. Konkurrensen är sylvass. Ändå är hjälpsamhet ledordet.

-  Efter att ha tränat och spelat ihop i många år känner vi varandra väl, som spelare och som personer. Det gör att vi kan vara raka och tydliga. Vi vet vilka knappar vi ska trycka på. Jag menar, om någon av oss precis har släppt in två mål, så vet den andra exakt hur hon ska stötta för att man ska snabbt ska komma upp på banan och in matchen igen, säger Filippa Idéhn.

Hon får medhåll av Johanna Bundsen.
- Det blir en trygghet och en hjälp snarare än hård konkurrens. Vi vet var vi har varandra – vi kan varandras styrkor och svagheter, vilket förstås är en stor fördel under en match.

Förutom den gemensamma tiden i landslaget delade de vardag i Sävehof under fem år.
En kamp om att vara ett nummer ett förstås, men också en sorts teambuilding eftersom de vet hur det är att vara just målvakt. 
- Det är klart att det är en utsatt position. En räddning eller en miss blir så tydlig. Gränsen mellan att bli syndabock eller hjälte är hårfin, säger Johanna Bundsen, bronshjältinna i senaste EM.

Dum i huvudet? 

Hon fortsätter:
- Det händer att folk undrar om man är dum i huvudet som väljer att bli målvakt, det är väl vi och bandymålvakter som får den frågan. Någonting kanske det ligger i det eftersom man frivilligt utsätter sig för den pressen – om och om igen, säger hon med ett skratt.

Filippa Idéhn håller med om att den sista utposten innebär viss press.
- Men den pressen finns på övriga positioner i laget också. Jag menar, missar du en avgörande straff i en final går det knappast obemärkt förbi, säger hon.

Inför EM har ingen av dem fått epitetet förstamålvakt.
- Det har inte funnits någon anledning eftersom de är så jämna. Det, i kombination med att de alltid hjälper varandra, är deras gemensamma fördel och styrka, säger förbundskaptenen Henrik Signell.

Två halvlekar vardera

Under helgens två träningskamper i Tyskland lät han dem stå två halvlekar var, en i respektive match.
- Båda gjorde klart godkända insatser med ett flertal fina ingripanden. Filippa hade lite tufft i den andra matchen, men det var omständigheter som primärt inte berodde på henne säger han.

Att spela EM på hemmaplan är något båda burväktarna ser fram mot.
-  Det ska bli oerhört stimulerande. Även om man är sliten efter en lång säsong, där OS gjorde att det inte blev någon egentlig sommarvila, är det inte svårt att tagga till. Att spela ett mästerskap inför hemmapublik är stort, säger Idéhn och får medhåll av Bundsen.

- Jag hoppas att vi ska göra bra i från oss och att publiken ska bli den där viktiga åttonde spelaren. Vi har ett bra lag och kan gå långt – men det är mycket som ska klaffa längs vägen. Först och främst ska vi vidare från gruppen, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.