Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Skövdes Richard Hanisch utreds efter positivt dopningstest

Skövdes Richard Hanisch, som spelade SM-final mot Sävehof i maj, har lämnat ett positivt dopningstest. Klubben misstänker att han fått i sig substansen via kosttillskott och man inväntar nu svar på analysen av B-provet.

Ett par veckor efter finalförlusten mot IK Sävehof meddelar IFK Skövde att Richard Hanisch lämnat ett positivt dopningsprov och nu utreds för dopningsbrott. Klubben skriver på sin hemsida att Hanisch efter en match i semifinalserien mot IFK Kristianstad den 24 april tillsammans med tre andra spelade lämnade ett slumpvis dopningsprov. Hanischs test visade spår av en otillåten substans.

Klubben uppger på sin hemsida att Hanisch, som inte vill kommentera händelsen innan B-provet analyserats, är ”fruktansvärt ledsen över beskedet som kom som en chock”. Hanisch har uppgett för klubben att han inte medvetet tagit den otillåtna substansen.

– Troligtvis handlar det om att han fått i sig något via kosttillskott, säger Skövdes sportchef Ulf Nyström till Sportbladet.

Nyström fortsätter:

– Det är klart att vi blir lika förvånade och chockerade som honom. Nu är det som det är och vi har fått ett positivt A-prov och vi som klubb har nu begärt en analys av B-provet också. Nu får vi avvakta vad provet och Antidopning Sverige säger. Det är inte så mycket mer att göra i dagsläget. Vi som klubb tar naturligtvis avstånd från allt vad dopning och fusk heter. Det råder inget tvivel om det.

Hanisch riskerar avstängning

Nyström säger till tidningen angående vilken substans det handlar om att det inte rör sig om ”de vanligare historierna som man brukar tänka på när det gäller dopning”.

– Enligt vår läkare kan det bildas slaggprodukter i kroppen när man äter sådana här kosttillskott och då kan det ge en del falska positiva utslag. Vi får se hur det är med det.

Om Hanisch B-prov kommer tillbaks positivt riskerar 31-åringen avstängning.

Sävehof vann finalserien över Skövde med 3–0 i matcher.

LÄS MER: Henrik Signell om finalserien mot Sävehof och känslorna för klubben

LÄS MER: Sävehof tog guldfirandet hem till Michael Apelgren

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.