Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: LUDVIG THUNMAN
Bild: LUDVIG THUNMAN

Sekunddrama när Sverige föll i EM-premiären

Nathalie Hagman fick chansen att utjämna på straff i slutsekunderna – men missade. Sverige förlorade EM-premiären mot Danmark.
– Fan, jävligt surt att jag inte satte den, säger Hagman till TV3 direkt efter slutsignalen.

Spelmotorn Isabelle "Bella" Gulldéns skadade fot har varit den långa och stora följetongen under landslagets skakiga väg mot EM-premiären mot Danmark i Nantes.

Lägg även till ett sent återbud från storskytten Johanna Westberg (gravid) och att målvakten Johanna Bundsen haft bristande speltid på grund av en hjärnskakning under hösten.

När väl premiären blåstes i gång i Frankrike var dock Gulldén navet i det svenska spelet och mellan stolparna stod Bundsen. Och Blågult fick en flygande start på grannmötet. Efter en tidig dansk utvisning gick Sverige upp i 3–0-ledning och efter sju minuter var den uppe i 5–1.

Danmark inledde bäst i andra

Även om den fina starten mattades av något – framför allt när Bella Gulldén började vila sin fot emellanåt – behöll Sverige sitt grepp. Framför allt visade Jamina Roberts upp sin fart och finess. Den svenska vänsternian noterades för fyra mål – varav ett underarmsskott på stående fot i krysset – på fyra avslut när Sverige fick gå till pausvila med en 16–15-ledning.

– Det är klart att det känns bra, men vi ska inte lägga för stor vikt vid det (hennes målskörd). Det kan hända mycket i andra, sade Roberts till TV3 i paus.

Det hände mycket i början av den andra halvleken – för Danmark. Under tre minuter svarade danskorna för 4–1 och var plötsligt för första gången i matchen i ledning. Svenskorna släppte aldrig iväg prestigemötet och med åtta minuter kvar att spela satte mästerskapsdebutanten Mikaela Mässing sitt första EM-mål fram till 26–26.

"Får deppa lite nu"

Till slut avgjordes allt under matchens fem sista sekunder. Efter att Danmark, som tagit ut målvakten, gjort 30–29 med fem sekunder kvar att spela skulle Sverige skicka in bollen i öppet mål, men Blågult fick en straff efter att en dansk utespelare räddat i målgården.

Nathalie Hagman, som varit hundraprocentig från straffpunkten, fick vänta länge på att lägga straffen. När hon väl gjorde det försökte hon lobba in bollen, men Sandra Toft räddade och Danmark vann matchen.

– Det är svårt att beskriva ... , vi fick straff och jag gjorde inte mål, säger Hagman till TV3 direkt efter slutsignalen.

Hon fortsätter:

– Fan, jävligt surt att jag inte satte den.

Om den långa väntan:

– Jag ska inte säga att det påverkade mig, det är lätt att säga att det påverkade mig negativt när jag inte gjorde mål, sa Hagman som vill blicka framåt snabbt.

– Jag får deppa lite nu, sedan får jag tag nya tag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.