Sävehof hjälper till i coronakrisen – samlar in sjukvårdsmaterial

Coronaviruset sätter hög press på sjukvården, som lider brist på viss utrustning. Nu gör Sävehof en insats – och hjälper till att samla in och förmedla vidare sjukvårdsmaterial.
– Det har varit enorm respons, säger Sävehofs CSR-ansvarige Anette Tingets som efter ett samtal med en läkare på Drottning Silvias barnsjukhus började vädja till folk på sociala medier om att bidra med utrustning.

ANNONS

Det nya coronavirusets utbrott har gjort att det råder stor brist på sjukvårdsmaterial såväl internationellt som i Sverige.

GP har vid en rad tillfällen skrivit om den brist på skyddsutrustning som finns på sjukhusen.

– Materialförsörjningen är problematisk. Jag tycker det är snudd på skandal, sade sjukhusdirektören Ann-Marie Wennberg Larkö till GP häromdagen.

Samtidigt som materialbristen är alarmerande finns det ett stort engagemang hos privatpersoner och företag som vill hjälpa till att stötta vården och få fram skyddsutrustning.

En av dem som vill dra sitt strå till stacken är Anette Tingets, CSR-ansvarig i IK Sävehof. Efter att ha samtalat med Gustaf Lernfelt, läkare på Drottning Silvias Barn-och-Ungdomssjukhus, bestämde de sig för att göra ett inlägg på Facebook med vädjan till vänner och bekanta att bidra med material och att sprida vidare informationen till andra som kan tänkas vilja ställa upp.

ANNONS

"Varit enorm respons"

Inlägget har över 350 delningar och fått massvis av kommentarer från folk som vill bidra.

– Det har varit enorm respons, säger Anette Tingets och fortsätter:

– För det första blir man glad och stolt över att det finns den viljan att hjälpa till i Göteborg. Men det har jag sett tidigare också, när man väl möjliggör för människor att hjälpa till då vill folk gärna ställa upp.

Det som sjukhusen framför allt behöver, enligt den information som Tingets har tagit del av, är olika typer av förbrukningsmaterial som plasthandskar, andningsmasker och handdesinfektion.

– När han (läkaren) pratade om situationen så tänkte jag att "Det är inte klokt". Han berättade om åtgången på exempelvis engångshandskar och det är helt enorma mängder, och de hinner inte få fram resurserna. De stora partierna är det klart att socialstyrelsen handlar upp, men det finns kanske andra, som har mindre partier, som kan tänka sig att bidra med det som de har. Som exempelvis restaurangen i Partille arena, de har tusentals plasthandskar som de gärna skänker.

Sävehof hjälper till att samla in

Nu vill också Sävehof som förening engagera sig i insamlingen.

– Jag pratade med Stefan Albrechtson och han var direkt positivt. Även om vi har det tufft nu så det klart att vi ska göra vårt för att hjälpa andra, säger Tingets.

ANNONS

För att underlätta insamlingen till sjukhuset kommer klubben under måndag och onsdag, i Partille arena, ta emot material som personer vill skänka.

– Många har säkert redan levererat på annat vis. Men vi hoppas på ett lagom flöde, säger Tingets och fortsätter:

– Sedan förmedlar vi det vidare till Drottning Silvias barnsjukhus. Det är de som är den huvudsakliga kontakten och som kan fördela det vidare som det behövs. Vi tycker bara det är fint att visa att idrotten kan engagera sig i det här och hjälpa till.

Hon avslutar:

– Det här kommer inte täcka någons behov, men det kanske kan täcka upp lite om det blir stopp i något flöde eller så.

Fakta: Då kan du lämna sjukvårdsmaterial

Måndag: 14-18 (Partille arena)

Tisdag: 13-19 (Kungsportsavenyn 36, Park Lane)

Onsdag: 14-18 (Partille arena)

ANNONS