Det svenska handbollslandslaget tränade i veckans första pass i Arena Älvhögsborg. Johanna Bundsen och Jenny Alm fanns med under den lätta träningen.
Det svenska handbollslandslaget tränade i veckans första pass i Arena Älvhögsborg. Johanna Bundsen och Jenny Alm fanns med under den lätta träningen. Bild: SEBASTIAN LAMOTTE

Sammansvetsat Sverige startade EM-lägret

På ett sätt är det ett sargat landslag som nu startar uppladdningen inför EM, där Johanna Bundsen fortfarande står som ett osäkert kort. På ett annat sätt är det ett rutinerat och samspelt lag som samlats i Trollhättan.

ANNONS
|

Strax före klockan tre på tisdagseftermiddagen så öppnade det svenska handbollslandslaget EM-bubblan. En efter en klev spelare och ledare in genom dörrarna till hotellet i Trollhättan som är basen inför det stundande Europamästerskapet.

Förbundskaptenen Henrik Signell var en av de första på plats. Snart kunde alla samlas för en gemensam första träff. Landslagsspelarna hälsade varandra välkomna med kramkalas.

De har träffats ett antal gånger det senaste året men precis som i november 2017 var det stopp i Trollhättan före mästerskapet. VM i Tyskland slutade med svensk fjärdeplats efter två knappa förluster.

"Trött på alla"

– Jag tror att vi var samlade 27 eller 28 dagar då. Mästerskap är speciellt men verkligen kul. Till sist är man trött på alla men när det går bra är det också roligt. Vi får hoppas på samma nu, säger Jenny Alm när hon satt sig ner i lobbyn.

ANNONS
Jenny Alm
Jenny Alm Bild: SEBASTIAN LAMOTTE

Laget är i stort sett samma som för ett år sedan. Många har spelat ihop mycket längre än så och Jenny Alm får räkna på fingrarna innan hon kommer fram till att hennes sjunde stora mästerskap väntar.

Ett rutinerat Sverige med en färsk fjärdeplats i VM har förstås blickarna på sig som ett av de bästa lagen.

– Det är så jämnt bland de bästa och tio lag kan gå till semifinal. Det gäller att träffa formen, få med sig poäng och vinna rätt matcher. Då är vi absolut ett av lagen som kan kämpa om en semifinalplats.

"Redo att ställa mig i mål igen"

Efter lunchen kommer Johanna Bundsen, landslagets andra spelare med Kroppskultur som moderklubb, till lobbyn. Hon får många frågor om hur det är. Självklart på grund av hjärnskakningen som drabbade henne under en match med klubblaget Köpenhamn för ett par veckor sedan.

Hon vilade från helgens Champions league-match mot sin tidigare klubb Sävehof men har tränat med laget ett par gånger. Bundsen har följt den så kallade hjärntrappan där den drabbade ska vara fri från symptom innan nästa steg kan tas med ökad aktivitet som sakta närmar sig full träning.

Johanna Bundsen
Johanna Bundsen Bild: SEBASTIAN LAMOTTE

– Jag känner mig redo att ställa mig i mål igen, har ingen huvudvärk och hoppas att det håller i sig så. Vi tar en dag i taget och hoppas att jag inte behöver följa trappan längre. Smällen var inte så hård den här gången men vi vill inte riskera något eftersom det var mindre än ett år sedan jag fick hjärnskakning senaste gången. Jag har varit vuxen nog att inte börja för tidigt och fått bra hjälp, säger Johanna Bundsen.

ANNONS

"Slipper känna pressen"

Jessica Ryde är inkallad till lägret i Trollhättan som målvaktsbackup om Bundsen inte skulle kunna spela i någon av matcherna mot Montenegro.

– Skönt. Då slipper jag att känna pressen och det är bra att ha tre målvakter, säger Bundsen som inte tror att formen påverkas av ett litet uppehåll från handbollen.

– Jag har stått i mål i många år av mitt liv och hoppas att två veckor utan det kan göra mig ännu mer sugen.

Johanna Bundsen skyndar långsamt med en och en halv vecka till EM. Det gör också Isabelle Gulldén som tränade individuellt under första passet i Arena Älvhögsborg.

Trots vissa frågetecken har Sverige ett landslag med massor av rutin där lagdelar och spelare sitter ihop som bitar i ett färdigt pussel.

– Vi har lärt känna varandra och har kul ihop. Det spelar ingen roll vad vi gör för det är en tajt grupp nu. Det är alltid stort att få representera Sverige, säger Jenny Alm som på fredag gör sin 115:e landskamp.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS