Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: MATHIAS BERGELD

Salihis mardröm – tredje hjärnskakningen på tre månader

Tillbaka efter dubbla hjärnskakningar – då åkte han på ytterligare en.
– Det känns skit, det är bedrövligt, säger Gzim Salihi och suckar tungt.

I november drabbades han av dubbla hjärnskakningar. Efter att ha kämpat sig tillbaka från de motgångarna var det med tillförsikt Gzim Salihi såg fram emot återstarten av Handbollsligan.

Men glädjen blev inte långvarig.

I slutskedet av bortamatchen mot Varberg fick 21-åringen en tryckare i ansiktet av hallänningarnas Gustav Jönne. Skyttekanonen gick i golvet och på torsdagskvällen bekräftade Sävehofs lagläkare Hampus Luning att Salihi drabbats av ytterligare en hjärnskakning, den tredje inom loppet av tre månader.

– Det känns skit. Jag känner bara att det är bedrövligt och tråkigt, säger Gzim Salihi själv när GP når honom.

Drygt ett dygn har passerat sedan han landade i golvet nere i Varberg.

Nu är han tillbaka där han tillbringat mycket tid de senaste månaderna: hemma, i ett mörkt rum.

Hur mår du?

– Jag har lite huvudvärk och det bultar i huvudet. Jag försöker bara ligga i ett mörkt rum nu igen och vila.

"Bryter ner dig mentalt"

Det är ännu osäkert exakt hur allvarlig hjärnskakningen är, men oavsett vilket menar Salihi att det är en riktig käftsmäll, inte minst mentalt, att åka på en tredje huvudskada på så kort tid.

– Det är tungt psykiskt. Men man får tänka på det positiva också. Jag vill bli frisk och kunna spela handboll igen och kunna spela utan rädsla. Det är det viktiga. Men mentalt bryter det här ner dig ...

När du nu på så kort tid drabbats av ytterligare en hjärnskakning, vad är det för känslor som bubblar i dig?

– Såklart blir man rädd. Man har sett Johan Jakobsson och andra spelare som har drabbats av hjärnskakningar, som har fått sluta med handboll. Det är absolut inget att leka med huvudskador.

Med tanke på det du nämner, är det något du har funderat över, vilka risker det är du utsätter dig för?

– Det är klart att det blir en tankeställare. Men handboll är mitt liv. Jag älskar att spela handboll, jag kommer inte lägga ner.

Samtidigt är han tydlig med att han tycker att det krävs krafttag från ligan för att stävja farligt spel mot huvudet.

– Jag tycker det är sjukt dåligt att de inte har förändrat reglerna.

"Märkte att han ville skada"

Vad tycker du att man ska göra?

– Jag har kollat en del på NFL och där är det grova böter för smällar mot huvudet. Det är väl något sådant man får börja med, att verkligen straffa klubben och spelarna som håller på med sådant. Det är inte kul det här. Det är annat om du får ett skott i huvudet, eller om det är omedvetet eller om man satsar lågt med huvudet och får en smäll, men när man går upp från tio meter och någon kommer från sju meter och verkligen går för att döda dig, då tycker jag att det är oacceptabelt.

Det är så han upplever situationen med Varberg-spelaren Gustav Jönne, som fick syna det röda kortet för tilltaget, att det var en medveten aktion.

– Om jag ska vara helt ärlig tycker jag att man märkte att han gick för att skada mig.

Han tillägger:

– Jag kände det från minut ett. Han ville smälla på och det gjorde han verkligen mot bröstet till att börja med. Sedan märkte jag att han började leta sig uppåt mot ansiktet. Det var väldigt läskigt.

– Vissa huvudskador är ren otur och det ska smälla på planen. Men det ska vara med kroppen och inte armarna högt upp mot huvudet.

Har du fått någon ursäkt?

– Nej, ingenting.

Varberg-spelaren: "Inte med flit"

Han tillägger:

– De förnekade tacklingen och sa att det var mot bröstet. Jag tänkte bara ”Det är ett skämt”, säger Salihi.

Gustav Jönne förnekar att det var hans avsikt att skada Sävehofs storskytt.

"Det var absolut inte med flit eller meningen att skada Gzim, utan en situation som tyvärr tog illa. Jag skulle aldrig gå in för att skada någon med flit och jag hoppas att han återhämtar sig snabbt", hälsar Jönne i ett sms till GP.

Säsongen i stort har, trots de många huvudskadorna, varit lyckad för Gzim Salihi och även om vägen tillbaka efter ännu en smäll kan bli kämpig hoppas Sävehof-spelaren komma tillbaka och leverera på samma nivå igen.

– Innan de två andra hjärnskakningarna gick det bra. Jag kände att allt flöt på. Sedan när man blir skadad blev det piss. Man tappar en del, både i kondition och styrka när man har varit borta i två månader som jag har varit. Det tar tid att bygga upp.

Men man får inte ge upp?

– Exakt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.